În perioada 23-24 noiembrie 2022, Organizația Europeană a Serviciilor Penitenciare și Corecționale (EuroPris) și Confederația Europeană de Probațiune (CEP) au organizat în București, România, un atelier internațional cu tema ”Cooperarea Intersectorială”.
La acest eveniment au participat circa 70 reprezentanți din 15 țări europene precum: România, Estonia, Portugalia, Ucraina, Italia, Finlanda, Belgia, Croația ș.a. Din delegația Republicii Moldova au făcut parte Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, reprezentanți ai INP, ANP dar și a societății civile, AJPP, IRIS și SHARE.
Pentru a sprijini toate aspectele reintegrării și reabilitării persoanei (de exemplu, educație, sănătate, locuință, angajare) trebuie să existe o cooperare pozitivă și autentică între diferitele servicii implicate: închisoare, probațiune, municipalități, ONG-uri, printre altele. Scopul este de a stabili un proces de reabilitare pe termen lung și consecvent, de a crește oportunitatea de a obține rezultate pozitive și de a reduce recidiva. Ingredientele de bază pentru crearea inițiativelor de cooperare între agenții sunt: colaborarea, obiectivele comune, interesul comun, motivația profesioniștilor și a părților interesate și coproducția de planuri de intervenție împreună cu beneficiarii. Subiectele abordate în cadrul atelierului au vizat de asemenea aspecte privitoare la modalități de abordare a problemelor cu care se confruntă grupurile vulnerabile, dar și practici de lucru cu subiecții de etnie romă.
În cadrul atelierului a fost prezentată experiența statelor europene, bunele practici dar și provocările existente în procesul de reintegrare socială, ocazie cu care secretara de stat, Nadejda Burciu a împărtășit experiența RM în reintegrarea socială a persoanelor eliberate din detenție.
Evenimentul a reprezentat o oportunitate deosebită atât din perspectiva schimbului de informații și bune practici, cât și al identificării unor soluții viabile și pentru sistemul probațional din RM.
Totodată, după eveniment, delegația a vizitat Comunitatea Terapeutică ”Phoenix” din cadrul Penitenciarului București-Jilava, ocazie ce ne-a permis să cunoaștem practica colegilor din România în lucru cu persoanele consumatoare de droguri, dar și metodele de reabilitare.