RO
Vizita de studiu în Utrecht (Olanda), 12-14 septembrie, 2017

Vizita de studiu în Utrecht (Olanda), 12-14 septembrie, 2017

19 Septembrie 2017
În perioada 12-14 septembrie 2017, șeful Direcției activitate analitică și relații externe (cu atribuțiile temporare de Director interimar al INP), dl Ghenadie CEBAN a efectuat o vizită de studiu în orașul Utrecht, Olanda. Scopul vizitei a fost familiarizarea cu două concepte noi din experiența probațiunii olandeze, cît și acumularea bunei practici din domeniul probațiunii și a sistemului de justiție la general.
La această vizită de studiu au participat nouă persoane din 6 țări europene (Marea Britanie, Germania, Luxemburg, Turcia, Rusia și Republica Moldova), în cadrul căruia participanții  s-au familiarizat cu două concepte olandeze: ZSM (Cît Mai Curînd Posibil) și Safety House (Casa de Siguranță).
Conceptul proiectului ZSM (Cît Mai Curînd Posibil) presupune cooperarea în cadrul unui birou, în Inspectoratul de Poliție, a unui grup format din Procuror, Ofițer de urmărire penală, Ofițer de probațiune, reprezentant al protecției copilului, reprezentant al protecției victimelor. Procurorul este persoana care coordonează dosarul și activitatea grupului. Majoritatea cazurilor se rezolvă pe loc și doar maximum 20% din dosare sunt trimise în instanța de judecată. Orarul de lucru este 7 zile pe săptămână, de la ora 7:00 până la ora 21:00, în ture. Metoda majoritară de intervievare a bănuitului este prin intermediul video-chatului. Pe loc se pot hotărî de ce intervenție este nevoie: program de adicție, program de combatere a agresivității, alte tipuri de programe, plasare în centru de plasament, amenda sau muncă neremunerată în folosul comunității etc. Toate cazurile se rezolvă, în majoritar, într-o zi, ceea ce anterior dura luni. În Inspectoratul de Poliție din Utrecht sunt 10 grupuri care lucrează simultan.

 

Conceptul proiectului Safety House (Casa de Siguranță) presupune examinarea cazurilor mai dificile, dar nu numai la etapa presentențială ci și în timpul executării hotărârii judecătorești. Acest proiect a început activitatea acum 12 ani, și este deja răspândit în toate 32 de districte ale Olandei, este finanțat de Ministerul Justiției și Siguranței cît și de municipalități. Obiectivul principal: sporirea siguranței publice prin combinarea / echilibrarea justiției penale, (sănătății) și serviciilor municipale în cazuri complexe. Partenerii de bază sunt: Poliția, Procuratura Generală, Municipalități din regiunea Utrecht (26) / servicii municipal, Servicii de probațiune și de după îngrijire, Agenții de îngrijire și protecție pentru copii, Serviciul penitenciar, Instituții de consiliere psihiatrică / îngrijire psihiatrică, Diverse instituții pentru tratament psihiatric și de adicție, Diverse instituții de asistență socială și servicii sociale. Grupul se întrunește obligatoriu cel puțin o data pe săptămână și se discută timp de 20-45 minute fiecare caz separate, și se găsesc soluții în comun. După câțiva ani de activitate a acestui proiect, în regiunea Utrecht, rata de recidivă a scăzut cu aproximativ 28%. 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Sesiunea de instruire „Lucrul cu agresorul orientat către siguranța victimei și evaluarea riscurilor”
22 Iulie 2024
Viorel Sochircă a fost numit director al Inspectoratului Național de Probațiune
24 Iunie 2024
Conferința privind explorarea abordărilor eficiente de reabilitare în justiția penală: perspective internaționale
17 Iunie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Vacanța în siguranță protejează copilăria
13 Iunie 2024
Soluții digitale inovative pentru servicii în domeniul justiției, prezentate în cadrul unui concurs
30 Aprilie 2024
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
noi in facebook

Vizita de studiu în Utrecht (Olanda), 12-14 septembrie, 2017

loading ...