RO
Rezultatele pilotării Programului Probațional Primar Obligatoriu pentru copiii în conflict cu legea

Rezultatele pilotării Programului Probațional Primar Obligatoriu pentru copiii în conflict cu legea

27 Noiembrie 2019

Profesioniștii sistemului de justiție penală (consilieri de probațiune, judecători și procurori) din Republica Moldova s-au întrunit ieri, 26 noiembrie, pentru a discuta rezultatele pilotării Programului Probațional Primar Obligatoriu pentru copiii în conflict cu legeaEvenimentul a fost organizat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și UNICEF Moldova.

Augustina Holban Bolocan, președinta Asociației pentru Justiție Penală Participativă, a menționat în cadrul evenimentului că „spre deosebire de alte programele probaționale, acest program acoperă un spectru mai larg de beneficiari, grație aspectelor educaționale și vocaționale pentru minorii în conflict cu legea. Programul este destinat minorilor până la vârsta de 18 ani și tinerilor cu vârsta între 18-21 ani, fiind elaborat de un expert din România la solicitarea Inspectoratului Național de Probațiune. Totodată, datorită proiectului, în sistemul de probațiune, la moment, activează șapte consilieri atestați în aplicarea programului„.

Potrivit directorului Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, atât timp cât se dorește o justiție penală restaurativă, sistemul de probațiune are nevoie de instrumente calitative și cadre calificate. „Programul probațional pentru minorii în conflict cu legea se încadrează perfect în normele și rigorile pe care și le dorește sistemul, prin urmare, programul va fi instituționalizat și aplicat la nivel național. Ne dorim să creștem încrederea probațiunii nu doar la nivel de discuții, ci și la rang normativ. Cu susținerea partenerilor din domeniul justiției, acest lucru va fi un rezultat de succes pentru Moldova„.

Despre importanța respectării drepturilor copiilor a vorbit și reprezentantul UNICEF Moldova, Traian Țurcanu:„Ultimele statistici arată că fiecare a cincea persoană este minoră, iar acest lucru nu ne lasă să subestimăm importanța cu care îi tratăm pe copii, mai ales, pe cei ajunși în conflict cu legea. Sunt plăcut surprins că proiectul susținut de UNICEF va avea continuitate datorită profesioniștilor instruiți și instrumentelor dezvoltate, care vor avea susținere instituțională. UNICEF va pleda în continuare ca sistemul de justiție penală să fie prietenos copiilor, oferind susținere autorităților pe acest segment, astfel încât prevederile Convenției ONU să fie respectate”.

 

Ca urmare a dialogului realizat, profesioniștii sistemului de justiție penală au formulat un șir de recomandări cu privire la tematica discutată:

·         Încurajarea aplicării programelor probaționale la etapa urmăririi penale în contextul liberării minorului de răspundere penală, nu doar în calitate de obligație stabilită de instanța de judecată în cazul condamnării cu suspendarea condiționată a executării pedepsei penale, așa cum atestă practica judiciară, la moment;

·         Familiarizarea periodică a profesioniștilor sistemului de justiție penală cu programele probaționale instituționalizate și derulate în cadrul birourilor teritoriale de probațiune;

·         Dezvoltarea abilităților psihosociale ale consilierilor de probațiune de a derula programe probaționale;

·         Instituționalizarea programului probațional primar obligatoriu: formare civică și vocațională, pentru a deveni parte a integrantă a sistemului național de probațiune;

·         Extinderea implementării programului probațional primar obligatoriu în cadrul altor birouri de probațiune și capacitarea mai multor consilieri de probațiune, pe lângă cei 7 formatori la nivel național, recent instruiți;

·         Promovarea programelor probaționale în calitate de alternative la detenție pentru minorii în conflict cu legea în cadrul sistemului național de justiție penală;

·         Asigurarea unei cooperări constante între consilierii de probațiune și alți profesioniști din domeniul justiției penale în vederea abordării aspectelor problematice.

Reamintim că, Programul Probațional Primar Obligatoriu pentru minori: formare civică și vocațională a fost dezvoltat și pilotat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă, în perioada iunie 2018 – noiembrie 2019, ca o alternativă  la detenție pentru minorii în conflict cu legea.

Evenimentul dat încheie activitățile realizate în cadrul proiectului “Modelarea programului probațional primar obligatoriu pentru copiii în conflict cu legea în Republica Moldova“ implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și UNICEF Moldova.

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Viorel Sochircă a fost numit director al Inspectoratului Național de Probațiune
24 Iunie 2024
Conferința privind explorarea abordărilor eficiente de reabilitare în justiția penală: perspective internaționale
17 Iunie 2024
Instruirea profesioniștilor din sistemele corecționale în lucru cu agresorii familiali
30 Mai 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Vacanța în siguranță protejează copilăria
13 Iunie 2024
Soluții digitale inovative pentru servicii în domeniul justiției, prezentate în cadrul unui concurs
30 Aprilie 2024
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
noi in facebook

Rezultatele pilotării Programului Probațional Primar Obligatoriu pentru copiii în conflict cu legea

loading ...