RO
Reorganizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune a fost votată astăzi de Cabinetul de Miniştri

Reorganizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune a fost votată astăzi de Cabinetul de Miniştri

07 Octombrie 2015


Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi proiectul cu privire la modificarea şi completarea Hotărîrii Guvernului nr. 827 din 10 septembrie 2010 privind organizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune.

Astfel, este de menţionat faptul că în temeiul Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016, Oficiul central de probaţiune în comun cu Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de Hotărîre de Guvern prin care s-a pus accent pe reorganizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune, în scopul eficientizării activităţii de probaţiune, sporirea calităţii şi dezvoltarea sistemului de probaţiune.

De asemenea, întru asigurarea concordanţei cu prevederile Legii nr. 98 din 4 mai 2012 privind administraţia publică centrală de specialitate, s-a propus redenumirea Oficiului central de probaţiune în Inspectoratul Naţional de Probaţiune şi crearea a trei Inspectorate regionale de probaţiune (Nord, Centru, Sud) cu statut de persoane juridice, în circumscripţia cărora vor activa Birourile de probaţiune, Centrele instructiv – metodice şi Centrele de reabilitare socială a persoanelor liberate de pedeapsă penală.

O dată cu crearea Centrelor instructiv – metodice  regionale, va fi asigurat fiecărui consilier de probaţiune dreptul la dezvoltarea capacităţilor profesionale prin adaptarea cunoştinţelor şi abilităţilor la schimbările legale, organizaţionale, tehnologice, funcţionale şi de alt ordin, nefiind necesare careva cheltuieli majore în acest sens, iar Centrele de reabilitare socială a persoanelor liberate de pedeapsă penală vor avea atribuţii de implementare a programelor de adaptare socială a persoanelor liberate de pedeapsă penală, precum şi de crearea atelierelor pentru derularea punerii în executare a pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii, conform practicilor europene.

Pentru a intra în vigoare modificările şi completările propuse, proiectul de modificare şi completare a Hotărîrii Guvernului nr. 827 din 10 septembrie 2010 privind organizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune, urmează a fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 
 
Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,
Telefon de contact: 022 721882
e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru
 

 

 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024
01 Aprilie 2024
Schimb de experiență privind practicile și instrumentele de reintegrare în societate
14 Martie 2024
Realizările Inspectoratului Național de Probațiune pentru anul 2023
05 Martie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
Numărul sancționaților cu muncă neremunerată în folosul comunității este în creștere
07 Septembrie 2023
În prima jumătate a acestui an, numărul condamnaţilor la muncă neremunerată în folosul comunităţii a crescut
06 Septembrie 2023
noi in facebook

Reorganizarea şi funcţionarea organelor de probaţiune a fost votată astăzi de Cabinetul de Miniştri

loading ...