RO
Operaționalizarea măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice

Operaționalizarea măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice

05 Octombrie 2020
Astăzi, 5 octombrie 2020, în incinta Inspectoratului General al Poliției (IGP), a avut loc evenimentul de prezentare a echipamentului și măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice, la care au participat șeful adjunct al IGP, Marin MAXIAN și directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP), Andrei IAVORSCHI.

Măsurile de protecție a victimelor violenței în familie, conform ultimelor modificări legislative, presupun aplicarea monitorizării electronice a agresorilor familiali, imediat după pronunțarea ordonanței de protecție.

Aceste modificări legislative au fost aprobate la 11 iunie 2020. Monitorizarea electronică a agresorilor familiali se va efectua de către INP, cu suportul angajaților Inspectoratului General al Poliției.

Echipamentul de monitorizare electronică va fi destinat nu doar agresorului, dar și victimei și membrilor familiei acesteia, fiind dotați cu un sistem electronic de supraveghere (de tipul unui telefon GSM de mici dimensiuni).

Echipamentul este compus din brățara care va fi instalată la piciorul sau mâna agresorului, dar și un tracker (dispozitiv) pe care victima va trebui să îl poarte cu ea, pentru a putea fi anunțată despre momentul apropierii agresorului. Un astfel de set de monitorizare electronică va suporta până la 5 victime, altfel spus, la brățara unui agresor pot fi conectate 5 dispozitive ale victimelor, în cazul în care în urma actelor de violență au avut de suferit nu doar partenera/soția, dar și copiii sau alți membri ai familiei.

”Obiectivul general al acestei măsuri este de a crește eficiența protecției victimelor violenței în familie, prin dezvoltarea unei societăţi armonioase şi promovarea unui stil de viaţă imun la fenomenul violenţă. Statului îi revine obligația continuă de a întreprinde măsurile necesare în vederea protejării cetățenilor, inclusiv prin aderarea la instrumentele internaționale care au menirea de a proteja drepturile și libertățile fundamentale, precum și de a racorda legislația la acestea”, a menționat șeful adjunct al IGP, Marin MAXIAN.

„Ne-am pus în scop să diminuăm atât rata de recidivă la nerespectarea ordonanței de protecție, cât și protejarea victimei în așa fel încât să reducem rata recidivei cu minim 20 la sută”, a mai spus Andrei IAVORSCHI.

Actorii din sistemul de justiție, în comun cu colaboratorii poliției, au sarcina de a asigura protecţie, siguranţă şi justiţie, prin extinderea capacităţilor de răspuns la nevoile informaţionale, legale şi psihologice ale femeilor afectate de violenţa în familie, prin servicii directe şi prin referire la servicii specializate în întreaga ţară.
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Vizită de studiu în Estonia
22 Noiembrie 2024
Vizită de studiu în Letonia
22 Noiembrie 2024
Ședință de lucru cu reprezentanții Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Natalia Plugaru și Violeta Terguța
20 Noiembrie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Măsuri privind sancționarea și prevenirea stării de ebrietate la volan
02 Octombrie 2024
Vacanța în siguranță protejează copilăria
13 Iunie 2024
Soluții digitale inovative pentru servicii în domeniul justiției, prezentate în cadrul unui concurs
30 Aprilie 2024
noi in facebook

Operaționalizarea măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice

Operaționalizarea măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice

Operaționalizarea măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice

loading ...