RO
Operaționalizarea măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice

Operaționalizarea măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice

05 Octombrie 2020
Astăzi, 5 octombrie 2020, în incinta Inspectoratului General al Poliției (IGP), a avut loc evenimentul de prezentare a echipamentului și măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice, la care au participat șeful adjunct al IGP, Marin MAXIAN și directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP), Andrei IAVORSCHI.

Măsurile de protecție a victimelor violenței în familie, conform ultimelor modificări legislative, presupun aplicarea monitorizării electronice a agresorilor familiali, imediat după pronunțarea ordonanței de protecție.

Aceste modificări legislative au fost aprobate la 11 iunie 2020. Monitorizarea electronică a agresorilor familiali se va efectua de către INP, cu suportul angajaților Inspectoratului General al Poliției.

Echipamentul de monitorizare electronică va fi destinat nu doar agresorului, dar și victimei și membrilor familiei acesteia, fiind dotați cu un sistem electronic de supraveghere (de tipul unui telefon GSM de mici dimensiuni).

Echipamentul este compus din brățara care va fi instalată la piciorul sau mâna agresorului, dar și un tracker (dispozitiv) pe care victima va trebui să îl poarte cu ea, pentru a putea fi anunțată despre momentul apropierii agresorului. Un astfel de set de monitorizare electronică va suporta până la 5 victime, altfel spus, la brățara unui agresor pot fi conectate 5 dispozitive ale victimelor, în cazul în care în urma actelor de violență au avut de suferit nu doar partenera/soția, dar și copiii sau alți membri ai familiei.

”Obiectivul general al acestei măsuri este de a crește eficiența protecției victimelor violenței în familie, prin dezvoltarea unei societăţi armonioase şi promovarea unui stil de viaţă imun la fenomenul violenţă. Statului îi revine obligația continuă de a întreprinde măsurile necesare în vederea protejării cetățenilor, inclusiv prin aderarea la instrumentele internaționale care au menirea de a proteja drepturile și libertățile fundamentale, precum și de a racorda legislația la acestea”, a menționat șeful adjunct al IGP, Marin MAXIAN.

„Ne-am pus în scop să diminuăm atât rata de recidivă la nerespectarea ordonanței de protecție, cât și protejarea victimei în așa fel încât să reducem rata recidivei cu minim 20 la sută”, a mai spus Andrei IAVORSCHI.

Actorii din sistemul de justiție, în comun cu colaboratorii poliției, au sarcina de a asigura protecţie, siguranţă şi justiţie, prin extinderea capacităţilor de răspuns la nevoile informaţionale, legale şi psihologice ale femeilor afectate de violenţa în familie, prin servicii directe şi prin referire la servicii specializate în întreaga ţară.
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024
01 Aprilie 2024
Schimb de experiență privind practicile și instrumentele de reintegrare în societate
14 Martie 2024
Realizările Inspectoratului Național de Probațiune pentru anul 2023
05 Martie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
Numărul sancționaților cu muncă neremunerată în folosul comunității este în creștere
07 Septembrie 2023
În prima jumătate a acestui an, numărul condamnaţilor la muncă neremunerată în folosul comunităţii a crescut
06 Septembrie 2023
noi in facebook

Operaționalizarea măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice

Operaționalizarea măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice

Operaționalizarea măsurilor de protecție a victimelor violenței domestice

loading ...