RO
Munca neremunerată în folosul comunităţii – o pedeapsă benefică şi eficientă pentru societate

Munca neremunerată în folosul comunităţii – o pedeapsă benefică şi eficientă pentru societate

18 Martie 2015


Oficiul central de probaţiune şi Birourile de probaţiune în comun cu Asociaţia Profesională a Consilierilor de Probaţiune şi reprezentanţi ai Preturilor din mun. Chişinău, au organizat desfăşurarea în perioada 17 - 23 martie 2015, unui şir de acţiuni de salubrizare a unor parcuri, terenuri din oraş cu implicarea persoanelor condamnate la muncă neremunerată în folosul comunităţii.
 
În scopul îmbunătăţirii procesului de monitorizare şi sensibilizării a opiniei publice cu privire la pedeapsa cu munca neremunerată în folosul comunităţii, pe parcursul acestei perioade sunt implicate pînă la 30 persoane condamnate/sancţionate la muncă neremunerată în folosul comunităţii aflate în evidenţa Birourilor de probaţiune, mun. Chişinău.
 
La obiectele cu destinaţie socială, Asociaţia Profesională a Consilierilor de Probaţiune şi reprezentanţii Preturilor asigură cu inventar de lucru, mănuşi de protecţie, precum şi instruire în domeniul securităţii şi sănătăţii la locul de muncă. Condamnaţii participă la lucrări auxiliare în domeniul amenajării şi curăţirii cimitirelor şi bisericilor, lucrări de salubrizare a străzilor şi a zonelor verzi. Totodată, consilierii de probaţiune sunt cei care supraveghează pe toată această perioadă procesul de executare a muncii neremunerate în folosul comunităţii.
 
Acţiunile de salubrizare se desfăşoară pe parcursul a 5 zile:  
17 martie – Biroul de probaţiune Buiucani – acţiunile de salubrizare se desfăşoară în zonele verzi de pe str. N. Costin şi str. L. Deleanu. Supravegherea este efectuată de către consilierii de probaţiune al Birourilor Buiucani şi Rîşcani.
18 martie – Biroul de probaţiune Botanica - acţiunile de salubrizare se desfăşoară în ,,Cimitirul de onoare,, (Cimitirul ostaşilor români), str. Decebal. Supravegherea este efectuată de către consilierii de probaţiune al Birourilor Botanica şi Centru.
19 martie – Biroul de probaţiune Centru - acţiunile de salubrizare se desfăşoară la Azilul pentru bătrâni amplasat pe str. V. Rediului 16. Supravegherea este efectuată de către consilierii de probaţiune al Birourilor Centru şi Botanica.
20 martie – Biroul de probaţiune Ciocana - acţiunile de salubrizare se desfăşoară în regiunea str. Işnovăţ 2.
23 martie - – Biroul de probaţiune Rîşcani – acţiunile de salubrizare se desfăşoară în perimetrul străzilor Florilor, Calea Orheiului şi Studenţilor. Supravegherea este efectuată de către consilierii de probaţiune al Birourilor Rîşcani şi Buiucani.
 
Lucrările executate de către condamnaţi vor avea un impact pozitiv pentru întreaga societate. Sentinţa comunitară oferă o demonstraţie vizibilă a reparaţiilor aduse comunităţii. Este important ca publicul să recunoască valoarea lucrului efectuat de către condamnat.
 
Reamintim că, economiile obţinute în bugetul local pentru anul 2014 în rezultatul executării lucrărilor neremunerate cu participarea persoanelor condamnate, au fost economisiţi în jur de 2 984 324,66 lei din numărul total de ore executate de către condamnaţi: 305 458 ore.

 

Munca neremunerată în folosul comunităţii este o pedeapsă penală, stabilită de instanţa de judecată  pentru persoana care a săvîrşit o infracţiune şi constă în antrenarea condamnatului la muncă gratuită socialmente utilă, în afara serviciului de bază sau orelor de studii, fără a-i cauza suferinţe fizice sau a-i leza demnitatea.
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024
01 Aprilie 2024
Schimb de experiență privind practicile și instrumentele de reintegrare în societate
14 Martie 2024
Realizările Inspectoratului Național de Probațiune pentru anul 2023
05 Martie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
Numărul sancționaților cu muncă neremunerată în folosul comunității este în creștere
07 Septembrie 2023
În prima jumătate a acestui an, numărul condamnaţilor la muncă neremunerată în folosul comunităţii a crescut
06 Septembrie 2023
noi in facebook

Munca neremunerată în folosul comunităţii – o pedeapsă benefică şi eficientă pentru societate

loading ...