RO
Dezvoltarea în adolescenţă şi efectele psihologice ale pubertăţii

Dezvoltarea în adolescenţă şi efectele psihologice ale pubertăţii

10 Octombrie 2016


 În încinta Centrului de Resurse şi Ajutor pentru Copii, la data de 10 octombrie 2016 a avut loc o lecţie cu caracter informativ cu tematica ,,Dezvoltarea în adolescenţă şi efectele psihologice ale pubertaţii,,. La evenimentul indicat au participat: Muşet Alina - consilier de probaţiune BP Buiucani; Ceban Olga – asistent social CPST Neovita; Guţuleac Radu- medic urolog-androlog; Valeria Balan – asistent social CRAC; Elena Paşcani – psiholog CRAC şi 16 adolescenţi ai CRAC.


Traversarea adolescenţei nu se face în mod lent, dimpotrivă, tensionat, adeseori cu existenţa unor conflicte şi trăiri dramatice, cu frămîntări interne pentru găsirea surselor de satisfacere a proiectelor sale de viitor avînd tendinţa de a evita teama faţă de piedicile ce pot apărea în realizarea acestora. Totodată, diversitatea dezvoltării fizice şi psihice generează noi conduite şi noi modalităţi de relaţionare cu cei din jur, forme originale de înţelegere şi adaptare.


Pe planul dezvoltării biologice, adolescentul tinde spre echilibru şi spre adoptarea unei conformaţii apropiată de ce-a a adultului; în schimb, în plan psihologic, transformările sunt extrem de rapide, spectaculoase şi de maximă complexitate cu salturi la nivelul unor funcţii, cu evoluţii mai lente la nivelul altora.


Alina Muşet, a comunicat că adolescenţa este o perioadă de conflicte şi stres, caracterizată de o dispoziţie schimbătoare, conflicte interioare şi schimbări exterioare vizibile. Este adevărat că mulţi adolescenţi experimentează comportamente îngrijorătoare sau periculoase, care ar putea conduce la apariţia unor probleme permanente şi comportament deviant.


Ceban Olga, a menţionat că în perioada adolescenţei certurile dintre copii şi părinţi se amplifică, iar gradul de apropiere dintre aceştia se reduce. În majoritatea familiilor perioada de conflicte de la începutul adolescenţei este urmată de stabilirea unei noi relaţii parinte-copil.


Guţuleac Radu, a explicat că în perioada de dezvoltare se produc schimbări hormonale care  transmit stări greu de definit, confuze. Apare dezechilibrul dintre dorinţa de independenţă şi cea de dependenţă. Atitudinea faţă de adulţi devine ostilă. Adolescenţa este o perioada critică. Dacă la pubertate relaţiile dintre fete şi baieţi sunt distante, în adolescenţă au loc apropieri. Se dezvoltă o atracţie fizică din ce in ce mai evidentă între sexe. Unii adolescenţi îşi încep viaţa sexuală destul de devreme. Este bine să se comunice cu aceştia despre riscuri, contracepţie, obligaţii, posibile urmări fizice şi sociale. Dezvoltarea fizică este strîns legată de dezvoltarea psihică.

La finele lecţiei, adolescenţii au primit diverse broşuri despre dezvoltarea şi sănătatea în perioada adolescenţei.

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Sesiunea de instruire „Lucrul cu agresorul orientat către siguranța victimei și evaluarea riscurilor”
22 Iulie 2024
Viorel Sochircă a fost numit director al Inspectoratului Național de Probațiune
24 Iunie 2024
Conferința privind explorarea abordărilor eficiente de reabilitare în justiția penală: perspective internaționale
17 Iunie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Vacanța în siguranță protejează copilăria
13 Iunie 2024
Soluții digitale inovative pentru servicii în domeniul justiției, prezentate în cadrul unui concurs
30 Aprilie 2024
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
noi in facebook

Dezvoltarea în adolescenţă şi efectele psihologice ale pubertăţii

loading ...