RO
Ateliere de lucru privind punerea în executare a pedepsei penale sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii

Ateliere de lucru privind punerea în executare a pedepsei penale sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii

06 Octombrie 2016


În perioada 03-04 octombrie 2016 au fost organizate în cadrul Centrului de reabilitare a persoanelor liberate de pedeapsă penală Florești și Inspectoratului Național de Probațiune ateliere de lucru privind executarea muncii neremunerată în folosul comunității cu participarea consilierilor de probatiune şi a reprezentanţilor Administraţiei publice locale din raioanele respective, cu suportul Proiectului finanțat de UE ,,Sprijin acordat sistemelor de executare, probatiune şi reabilitare în Moldova,, EUTAP 4.
 
Scopul desfășurării atelierelor a fost identificarea problemelor interinstituționale care se ivesc în activitatea de asigurare a executării pedepsei menționate, sporirea eficienței executării pedepsei pentru corectarea condamnaților și preîntâmpinarea abaterilor de la legislația execuțional-penală.
 
Discuţiile au inițiat cu relatarea bunelor practici existente în colaborarea între cele două instituţii. Astfel, au avut cuvânt dl Dumitru Cebotari, primar al s. Pohorniceni, rl Orhei şi dl Mihail Burlacu, primar al com. Zagarancea, rl Ungheni, menționând că  relaţiile de colaborare cu birourile de probaţiune sunt de succes şi executarea muncii de către condamnați aduce şi beneficii economice la bugetul local, pe lîngă, aspectul psihologic și de resocializare a condamnatului, mai mult ca atât, că scopul final al pedepsei penale este prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni.
 
În acest sens, dna I. Cornescu, lider de proiect EUTAP 4 a menţionat că estimarea economiilor în urma executării pedepsei sub formă de MNFC este binevenită, în special, pentru motivarea judecătorilor de a aplica mai des pedeapsa respectivă.
 
În cadrul ședinței au fost relatate pactici bune de lucru în procesul de asigurare a executării pedepsei. De exemplu, Biroul de probaţiune Ciocana, mun. Chişinău a menţionat că condamnaţii, care au manifestat un comportament exemplar în timpul executării orelor de lucru, ulterior au fost angajaţi în instituţia în care au lucrat.
 
Totodată, atât dl I. Golubţov, șef al Direcției monitorizarea activității de probațiune, cât şi dna I. Cornescu au menţionat, că la stabilirea tipurilor de lucrări pentru condamnați, în primul rând urmează de a se preciza calificarea acestuia, în scopul evitării aplicării monotone doar a lucrărilor de salubrizare pentru toţi condamnaţii. O precizare în acest sens a fost făcută şi pentru reprezentanţii APL, de a diversifica la maximum posibil tipurile de lucrări pentru condamnaţi, pentru a selecta reieşind din evaluarea psihosocială a acestora.  
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024
01 Aprilie 2024
Schimb de experiență privind practicile și instrumentele de reintegrare în societate
14 Martie 2024
Realizările Inspectoratului Național de Probațiune pentru anul 2023
05 Martie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
Numărul sancționaților cu muncă neremunerată în folosul comunității este în creștere
07 Septembrie 2023
În prima jumătate a acestui an, numărul condamnaţilor la muncă neremunerată în folosul comunităţii a crescut
06 Septembrie 2023
noi in facebook

Ateliere de lucru privind punerea în executare a pedepsei penale sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii

loading ...