Funcționari din Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și Inspectoratul Național de Probațiune au participat, între 9 și 16 noiembrie, la o vizită de studiu în Estonia, la instituții similare din cadrul Ministerului Justiției Estonian și la Academia Estoniană de Științe ale Securității. Această oportunitate profesională a fost oferită de Asociația Barourilor Americane, prin Inițiativa pentru Supremația Legii, în cadrul Programului ABA ROLI Moldova, care vizează consolidarea capacităților instituționale ale Ministerului Justiției din Republica Moldova.
- La Academia Estoniană de Științe ale Securității a fost prezentată expunerea detaliată asupra structurii și funcționării Academiei, prezentarea strategiilor de învățare prin simulare, structura studiilor, activitățile și cursurile de pregătire a ofițerilor.
- La Departamentul de Probațiune din Tallinn a fost studiat sistemul probațional cu identificarea practicilor efeciente a programelor probaționale, supravegherea electronică, serviciul comunitar cît și evaluarea riscului.
- La Ministerul Justiției din Estonia a fost prezentată studierea politicilor penale și a colaborării între serviciile de probațiune și penitenciare din Estonia, programele de tratament și reabilitare, educația și formarea profesională a deținuților, încadrarea în câmpul muncii a deținuților, compararea serviciilor de probațiune și penitenciare între Estonia și Republica Moldova și identificarea practicilor eficiente.
- În cadrul vizitei la Penitenciarele din or. Tallinn, or. Tartu și or. Viru, au fost discutate practicile de studiere a industriei penitenciare estoniene și a facilităților oferite de penitenciar, analizarea soluțiilor digitale și a strategiilor aplicate în cazurile dificile din cadrul sistemului penitenciar cît și evaluarea serviciilor de asistență medicală și a programelor sociale destinate deținuților, în scopul îmbunătățirii reintegrării sociale.
Dezvoltarea și consolidarea relațiile de cooperare în domeniul probațiunii între Republica Moldova și Republica Estonia, în special prin schimbul de bune practici și experiențe în domeniul executării pedepselor neprivative de libertate și a măsurilor probaționale, pot contribui la îmbunătățirea practicilor și a serviciilor oferite de sistemul de justiție din ambele țări.
Este îmbucurător că scopul sistemului probațional din Estonia se regăsește și în activitatea sistemului probațional din Republica Moldova. Reintegrarea socială a persoanelor care au comis infracţiuni, scăderea riscului de recidivă şi prevenirea săvârșirii de noi infracţiuni, creşterea gradului de siguranţă socială sunt acele directive care asigură unicitatea misiunii probațiunii în ambele țări.