RO
Umanizarea pedepselor penale şi utilizarea eficientă a pedepselor executate în comunitate

Umanizarea pedepselor penale şi utilizarea eficientă a pedepselor executate în comunitate

13 Aprilie 2017

 

În perioada 03-07 aprilie 2017, Misiunea NORLAM în Moldova a organizat masa rotundă cu genericul: „Umanizarea pedepselor penale şi utilizarea eficientă a pedepselor executate în comunitate”,  la care în calitate de formator a participat Dl Ion Golubțov, Șef Direcția Monitorizare Activității de probațiune prezentînd Sistemul de probaţiune din Republica Moldova.
Obiectivul general al şedinţelor a fost implicarea in dezbateri a judecătorilor, avocaţilor şi procurorilor, privind modificările legislaţiei cu privire la umanizarea pedepselor penale, asigurarea interpretării uniformă a proiectului de lege elaborat.
Deasemenea, mesele rotunde au avut drept scop schimbul de experienţă privind cele mai bune modalităţi de individualizare a pedepsei penale avantajele pedepsei parţial suspendate; utilizarea obligaţiilor adiţionale (programe cognitive, compensaţii, monitorizare electronică) în cazul suspendării condiţionată a pedepsei cu închisoare, beneficiile muncii neremunerate pentru societate. Un accent sporit s-a pus pe mecanismul preventiv şi compensatoriu pentru condiţiile de detenţie inumane.
Un rol important în justiţia penală, a fost acordat Sistemului de Probaţiune ce are drept scop contribuirea la individualizarea pedepsei penale prin întocmirea referatului de evaluare psihosocială la etapa presentinţială, asigurarea executării şi promovarea pedepselor ne-privative de libertate, în scopul depopularizării penitenciarelor, micşorarea costutilor de executare a pedepselor, resocializarea persoanelor în conflict cu legea penală, diminuarea riscului de recidivă şi menţinerea securităţii comunitare prin valorificarea potenţialului socioeconomic al infractorilor.
Ciclul de dezbateri au avut loc regional: în incinta Ministerului Justiţiei mun. Chişinău, la Curtea de Apel Bălţi şi la Curtea de Apel Cahul, la care au participat cîte 15 judecători, 15 procurori şi 15 avocaţi.

Şedinţele sus menţionate au avut un impact considerabil, asigurînd schimb de experienţă, cooperarea şi comunicarea interinstituţională.

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente disponibile pentru monitorizarea electronică 155
Noutăți
O justiție penală eficientă este mai mult decât o justiție retributivă
19 Mai 2021
Ministerul Justiției lansează concursul de desene cu genericul: “Tu ești tot ce am pe lume, Tu ești un copil minune!”
14 Mai 2021
Campania de caritate „Doar din Suflet"
16 Aprilie 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Cum posturile de muncă îi țin pe foștii deținuți departe de recividvă
19 Mai 2021
Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic cu ajutorul unei brățări speciale
29 Martie 2021
Monitorizarea agresorilor familiali prin GPS
22 Martie 2021
noi in facebook

Umanizarea pedepselor penale şi utilizarea eficientă a pedepselor executate în comunitate

loading ...