RO
Umanizarea pedepselor penale şi utilizarea eficientă a pedepselor executate în comunitate

Umanizarea pedepselor penale şi utilizarea eficientă a pedepselor executate în comunitate

13 Aprilie 2017

 

În perioada 03-07 aprilie 2017, Misiunea NORLAM în Moldova a organizat masa rotundă cu genericul: „Umanizarea pedepselor penale şi utilizarea eficientă a pedepselor executate în comunitate”,  la care în calitate de formator a participat Dl Ion Golubțov, Șef Direcția Monitorizare Activității de probațiune prezentînd Sistemul de probaţiune din Republica Moldova.
Obiectivul general al şedinţelor a fost implicarea in dezbateri a judecătorilor, avocaţilor şi procurorilor, privind modificările legislaţiei cu privire la umanizarea pedepselor penale, asigurarea interpretării uniformă a proiectului de lege elaborat.
Deasemenea, mesele rotunde au avut drept scop schimbul de experienţă privind cele mai bune modalităţi de individualizare a pedepsei penale avantajele pedepsei parţial suspendate; utilizarea obligaţiilor adiţionale (programe cognitive, compensaţii, monitorizare electronică) în cazul suspendării condiţionată a pedepsei cu închisoare, beneficiile muncii neremunerate pentru societate. Un accent sporit s-a pus pe mecanismul preventiv şi compensatoriu pentru condiţiile de detenţie inumane.
Un rol important în justiţia penală, a fost acordat Sistemului de Probaţiune ce are drept scop contribuirea la individualizarea pedepsei penale prin întocmirea referatului de evaluare psihosocială la etapa presentinţială, asigurarea executării şi promovarea pedepselor ne-privative de libertate, în scopul depopularizării penitenciarelor, micşorarea costutilor de executare a pedepselor, resocializarea persoanelor în conflict cu legea penală, diminuarea riscului de recidivă şi menţinerea securităţii comunitare prin valorificarea potenţialului socioeconomic al infractorilor.
Ciclul de dezbateri au avut loc regional: în incinta Ministerului Justiţiei mun. Chişinău, la Curtea de Apel Bălţi şi la Curtea de Apel Cahul, la care au participat cîte 15 judecători, 15 procurori şi 15 avocaţi.

Şedinţele sus menţionate au avut un impact considerabil, asigurînd schimb de experienţă, cooperarea şi comunicarea interinstituţională.

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Vizita de studiu cu informarea delegației române privind Monitorizarea electronică a persoanelor în cadrul procedurilor judiciare și execuțional penale
27 August 2021
Prima etapă de evaluare a impactului implementării Legii 85, dintre IGP și INP
02 August 2021
"O zi din viața unui consilier de probațiune"
22 Iulie 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Terapie la MORGĂ!
22 Septembrie 2021
Șoferii care au urcat la volan în stare de ebrietate trebuie să lucreze o zi la morgă pentru a-și recupera permisul
17 Septembrie 2021
Extinderea informării populației privind consecințele depistării în stare de ebrietate și obligativitatea parcurgerii Programului probațional ”Drink&Drive”
03 Septembrie 2021
noi in facebook

Umanizarea pedepselor penale şi utilizarea eficientă a pedepselor executate în comunitate

loading ...