RO
Probațiunea și penitenciarele: efort conjugat în pregătirea pentru reintegrarea socială a deținuților - subiect discutat în cadrul mesei rotunde la Ministerul Justiţiei

Probațiunea și penitenciarele: efort conjugat în pregătirea pentru reintegrarea socială a deținuților - subiect discutat în cadrul mesei rotunde la Ministerul Justiţiei

10 Iunie 2016

 

Pe parcursul zilelor 9-10 iunie 2016, se va desfăşura în incinta Ministerului Justiției masa rotundă cu genericul „Probaţiunea şi Penitenciarele - efort conjugat în pregătirea pentru reintegrarea socială a deţinuţilor”.

 

La acest eveniment au participat Vladimir Cebotari - Ministrul Justiţiei, Anatolie Munteanu –Viceministru al Justiţiei, Tatiana Iurco – şef al Cabinetul Ministrului, Vladimir Popa - directorul interimar al Inspectoratului Naţional de Probaţiune (INP), Igor Guja - directorul adjunct al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Ioana Cornescu - liderul Proiectului EUTAP4, Teimuraz Magradze – director adjunct, Agenţia Naţională de Probaţiune, Georgia, reprezentanţii Procuraturii şi Judecătoriei, reprezentanţii Departamentului Instituţiilor Penitenciare, reprezentanţii Asociaţiilor Obşteşti, experţi în cadrul misiunii Norlam, consilierii din cadrul Birourilor de probaţiune şi experţi internaţionali din România şi Letonia.

 

În deschidere, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a comunicat că „Astăzi ne-am reunit în şedinţă pentru să identificăm soluţii pentru o mai bună colaborare dintre sistemul penitenciar și cel al probațiunii. Sarcinile pe care le au este reeducarea persoanelor care au comis infracțiuni și resocializarea acestora, pentru a-i ajuta să fie un plus valoare a societății și nu oameni pe care lumea îi izolează. Ținem cont mai ales de vârsta persoanelor care comit abateri. Ele pot contribui la multe lucruri bune prin munca lor, având un grad de inteligență destul de avansat. Trebuie să fie  pedepsiți pentru infracțiunile și abaterile ce le comit, dar nu prin izolarea pe o perioada îndelungată. Vă mulţumesc mult experţilor EUTAP pentru asistenţă şi reformarea acestor instituţii şi sperăm să colaborăm la fel de fructuos în viitor .

 

La rîndul său, Vladimir Popa - directorul interimar al Inspectoratului Naţional de Probaţiune a comunicat că „În dependență de cum noi în comun vom face această pregătire a persoanelor deținute în penitenciare, așa va fi viața lor la libertate. În detenție omul deseori își pierde multe capacități, deoarece acolo este o societate diferită de cea de după gratii. Astfel, implicarea noastră în viața acestui deținut este foarte importantă și este necesar să fie într-un spectru pozitiv".

 

În cadrul întrunirii au fost discutate şi analizate  practicile de resocializare a persoanelor care își ispășesc pedeapsa în penitenciare și a persoanelor eliberate înainte de termen, activităţile INP procesul de pregătire de eliberare, programe pentru pregătire pentru eliberare a deţinuţilor, activităţi socio-educative, termenul de eliberare, sarcinile consilierilor de probaţiune, întocmirea anchetei, specifice mecanismele de cooperare între sistemul probaţiunii și cel al penitenciar, cele mai bune practici internaționale în acest sens.

 

De asemenea, experţii străini au misiunea de a prezenta bunele practici internaţionale şi de a propune soluţii privind eficientizarea interacţiunii sistemului penitenciar autohton cu cel al probaţiunii procesul de pregătire pentru liberarea condiţionată a persoanelor private de libertate.

 

Masa rotundă este organizată de Ministerul Justiției, în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune (INP), Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) și cu suportul proiectului UE „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare din Moldova". Acesta oferă expertiză, asistență tehnică sistemelor penitenciar și al probațiunii, pentru coordonarea eforturilor actorilor implicați pentru resocializarea cu succes a persoanelor liberate din penitenciare. 

 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică 40Disponibile 170Aplicate
Noutăți
Conferința internațională anuală "Pedeapsa care promovează schimbările"
07 Octombrie 2021
Vizita de studiu cu informarea delegației române privind Monitorizarea electronică a persoanelor în cadrul procedurilor judiciare și execuțional penale
27 August 2021
Prima etapă de evaluare a impactului implementării Legii 85, dintre IGP și INP
02 August 2021
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Terapie la MORGĂ!
22 Septembrie 2021
Șoferii care au urcat la volan în stare de ebrietate trebuie să lucreze o zi la morgă pentru a-și recupera permisul
17 Septembrie 2021
Extinderea informării populației privind consecințele depistării în stare de ebrietate și obligativitatea parcurgerii Programului probațional ”Drink&Drive”
03 Septembrie 2021
noi in facebook

Probațiunea și penitenciarele: efort conjugat în pregătirea pentru reintegrarea socială a deținuților - subiect discutat în cadrul mesei rotunde la Ministerul Justiţiei

loading ...