RO
Monitorizarea victimelor reduce violența

Monitorizarea victimelor reduce violența

09 August 2021
La 05.08.2021, a fost pus în discuție, în cadrul interviului oferit pentru TVR Moldova, cum acționează în timp real dispozitivele de monitorizare electronică aplicate agresorilor familiali și cât de eficiente sunt în acestea în diminuarea cazurilor de violență în familie.

Anterior, ordonanţa de protecţie emisă de judecată pentru 90 de zile şi doar monitorizarea electronică a agresorului nu oferea siguranţă victimelor. Agresorul putea să se apropie de aceasta în orice moment, iar tragediile de multe ori nu puteau fi evitate. Începând cu 3 ianuarie 2021, atât agresorii, cât şi victimele sunt obligate să poarte dispozitive de monitorizare.

Dispozitivul de monitorizare are două componente, unul pentru agresor dotat cu GPS, şi altul pentru victime, fără GPS. Acesta semnalează imediat când agresorul se apropie prea mult de victimă, adică încalcă distanţa care este prevăzută în ordonanţa de protecţie. În acelaşi timp victima primeşte un SMS prin care este anunţată că este în pericol. Datorită dispozitivului extins de monitorizare se evită o posibilă tragedie, sau un act repetat de violenţă în familie.

Andrei IAVORSCHI, director al Inspectoratului Naţional de Probaţiune: „Am avut câteva cazuri la început de an, când învinuitul a încercat să se apropie de domiciliu victimei. Colegii de la poliţie au intervenit foarte rapid. La percheziţionarea corporală s-a identificat că acesta avea asupra sa cuţite. "

Până astăzi, judecătoriile au emis 475 de ordonanţe de protecţie prin aplicarea monitorizării electronice extinse.

Andrei IAVORSCHI, director al Inspectoratului Naţional de Probaţiune: „De la începutul anului până la ziua de azi din cele 70% din ordonanţe care au fost în anii precedenţi încălcate, în acest an avem o rată de încălcare de 28 la sută."  

IGOR POSTU, şef, Direcţia Ordine Publică a INSP: „În total avem 132 de ordonanţe de protecţie care au fost înălcate până în prezent, sunt documentate. Dintre acestea 132 avem 53 care sunt încălcate repetat. Avem 193 de dosare penale deja pornite pe cazurile date, unde s-a încălcat prevederile incluse în ordonanţa de protecţie."

Din numărul total de ordonanţe de protecţie, 60 la sută au fost emise pentru femei, peste 30 la sută pentru femei şi copii şi doar 5 la sută pentru bărbaţi deveniţi victime ale violenţei în familie.

 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024
01 Aprilie 2024
Schimb de experiență privind practicile și instrumentele de reintegrare în societate
14 Martie 2024
Realizările Inspectoratului Național de Probațiune pentru anul 2023
05 Martie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
Numărul sancționaților cu muncă neremunerată în folosul comunității este în creștere
07 Septembrie 2023
În prima jumătate a acestui an, numărul condamnaţilor la muncă neremunerată în folosul comunităţii a crescut
06 Septembrie 2023
noi in facebook

Monitorizarea victimelor reduce violența

Monitorizarea victimelor reduce violența

Monitorizarea victimelor reduce violența

loading ...