RO
Monitorizarea victimelor reduce violența

Monitorizarea victimelor reduce violența

09 August 2021
La 05.08.2021, a fost pus în discuție, în cadrul interviului oferit pentru TVR Moldova, cum acționează în timp real dispozitivele de monitorizare electronică aplicate agresorilor familiali și cât de eficiente sunt în acestea în diminuarea cazurilor de violență în familie.

Anterior, ordonanţa de protecţie emisă de judecată pentru 90 de zile şi doar monitorizarea electronică a agresorului nu oferea siguranţă victimelor. Agresorul putea să se apropie de aceasta în orice moment, iar tragediile de multe ori nu puteau fi evitate. Începând cu 3 ianuarie 2021, atât agresorii, cât şi victimele sunt obligate să poarte dispozitive de monitorizare.

Dispozitivul de monitorizare are două componente, unul pentru agresor dotat cu GPS, şi altul pentru victime, fără GPS. Acesta semnalează imediat când agresorul se apropie prea mult de victimă, adică încalcă distanţa care este prevăzută în ordonanţa de protecţie. În acelaşi timp victima primeşte un SMS prin care este anunţată că este în pericol. Datorită dispozitivului extins de monitorizare se evită o posibilă tragedie, sau un act repetat de violenţă în familie.

Andrei IAVORSCHI, director al Inspectoratului Naţional de Probaţiune: „Am avut câteva cazuri la început de an, când învinuitul a încercat să se apropie de domiciliu victimei. Colegii de la poliţie au intervenit foarte rapid. La percheziţionarea corporală s-a identificat că acesta avea asupra sa cuţite. "

Până astăzi, judecătoriile au emis 475 de ordonanţe de protecţie prin aplicarea monitorizării electronice extinse.

Andrei IAVORSCHI, director al Inspectoratului Naţional de Probaţiune: „De la începutul anului până la ziua de azi din cele 70% din ordonanţe care au fost în anii precedenţi încălcate, în acest an avem o rată de încălcare de 28 la sută."  

IGOR POSTU, şef, Direcţia Ordine Publică a INSP: „În total avem 132 de ordonanţe de protecţie care au fost înălcate până în prezent, sunt documentate. Dintre acestea 132 avem 53 care sunt încălcate repetat. Avem 193 de dosare penale deja pornite pe cazurile date, unde s-a încălcat prevederile incluse în ordonanţa de protecţie."

Din numărul total de ordonanţe de protecţie, 60 la sută au fost emise pentru femei, peste 30 la sută pentru femei şi copii şi doar 5 la sută pentru bărbaţi deveniţi victime ale violenţei în familie.

 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Consolidarea managmentului resurselor umane în cadrul serviciilor penitenciare și de probațiune din Republica Moldova
06 Decembrie 2024
Vizită de studiu în Estonia
22 Noiembrie 2024
Vizită de studiu în Letonia
22 Noiembrie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Măsuri privind sancționarea și prevenirea stării de ebrietate la volan
02 Octombrie 2024
Vacanța în siguranță protejează copilăria
13 Iunie 2024
Soluții digitale inovative pentru servicii în domeniul justiției, prezentate în cadrul unui concurs
30 Aprilie 2024
noi in facebook

Monitorizarea victimelor reduce violența

Monitorizarea victimelor reduce violența

Monitorizarea victimelor reduce violența

loading ...