Din 2017, în Republica Moldova este aplicată monitorizarea electronică. Dispozitivul sub formă de brățară este aplicat în baza unei hotărâri de judecată definitive. Iar supravegherea persoanei este asigurată de echipa Inspectoratului Național de Probațiune. În premieră internațională, Moldova a început să aplice dispozitivul de monitorizare și agresorilor. Iar victimele violenței sunt informate în timp util despre posibilul pericol. În 11 luni de la aplicarea metodei, INP raportează că rata de recidivă de 70% a scăzut la 19%.
„Potrivit Codului Penal și Hotărârii Guvernului, monitorizarea electronică este aplicată la mai multe tipuri de subiecți. Unul dintre ei sunt cei care se deplasează fără escortă, persoanele cărora li se aplică arest la domiciliu sau interdicția de a părăsi localitatea în faza de urmărire penală. O a treia categorie sunt subiecții probațiunii cărora le este aplicată interdicția de a părăsi anumite locuri”, explică Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune. Mai nou, în Republica Moldova se aplică un sistem unic în lume care asigură și protecția victimelor față de agresori. Formatul a intrat în vigoare de la 3 ianuarie 2021, adică avem 11 luni de la implementare. De regulă, 2-3 angajați ai INP urmăresc non-stop prin sistemul de monitorizre traiectoriile de deplasare a persoanelor ce poartă dispozitivele.
Pentru mai multe detalii accesați link-ul: https://agora.md/stiri/96088/liber-pana-la-primul-semnal-de-sirena-sau-cum-oamenii-legii-monitorizeaza-agresorii-si-inculpatii-ce-poarta-bratara-electronica-video?fbclid=IwAR3Ef82eHUTOmGl-vkv3DFIs_qVj6FKSyFTairtqwO4j7ZLvmuMXbrYXtlc.