La 04 decembrie 2019, INP a participat la prezentarea proiectului de studiu „Evaluarea respectării drepturilor copiilor aflaţi în custodia statului în legătură cu urmărirea penală sau executarea pedepsei” realizat de către Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, scopul căruia fiind monitorizarea respectării drepturilor minorilor aflați în conflict cu legea și intervenirea la necesitate întru contribuirea la schimbarea situației. La eveniment au participat autoritățile publice vizate în subiect.
Abordarea mixtă a studiului, pe lângă evaluarea exhaustivă a legislației în vigoare, a calității condițiilor de detenție și a sectoarelor special amenajate pentru deținerea minorilor, a constat și dintr-un exercițiu practic prin formularea unui chestionar ce a fost completat de către copii deținuți. Studiul este format din 3 capitole de bază ce vizează cadrul normativ de reglementare a raporturilor juridice de natură penală cu implicarea minorilor delincvenți, standartele în materia respectării drepturilor copiilor în locurile de detenție, o analiză a măsurilor alternative detenției și nemijlocit partea concluzivă a raportului formată din constatări și recomandări.
Întrucât o perioadă lungă de detenție poate duce la o reacție contrară rezultatelor scontate, Anatolie MUNTEANU, expert național în domeniul drepturilor omului ce a realizat studiul, a menționat despre necesitatea valorificării potențialului real al Inspectoratului Național de Probațiune. Potrivit statisticilor circa 30% a hotărârilor judecătorești sunt sterile, nefiind completate cu un set de măsuri probaționale necestare pentru re-socializarea minorilor, iar studiul realizat conține soluții pentru valorificarea probațiunii în viitor prin crearea unui Centru specializat, derivat din necesitatea asigurării calitative a procesului de reintegrare socială a minorilor și tinerilor aflați în conflict cu legea penală, care la moment nu este abordat ca un proces complex.
În acest context avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu a menționat despre necesitatea convocării unei ședințe comune cu Inspectoratul Național de Probațiune în vederea abordării comprehensive și integre a conceptului legislativ de funcționare a unui asemenea Centru.
Rezultatele studiului dar și concluziile formulate pot fi urmărite accesând linkul de mai jos: