În scopul prevenirii şi combaterii fenomenului violenţei în familie, la 7 iulie 2016, a fost desfăşurat seminarul teoretico-practic cu subiectul „Respectarea şi aplicarea cadrului legislativ în activitatea primarilor, consilierilor locali, serviciilor publice descentralizate şi desconcentrate în teritoriu”. La şedinţă au luat parte primari şi secretari ai consiliului local şi reprezentații al serviciilor publice descentralizate şi desconcentrate.
În cadrul şedinţei, Valeriu Balan, şeful Biroului de probaţiune Cantemir a comunicat că „Noi trebuie să atragem atenţia deosebită faţă de fenomenul violenţei în familie, pentru a schimba viziunea populaţiei şi a autorităţilor, că nu este o problema privată. În Republica Moldova sunt întreprinse mai multe măsuri pentru a crea o atitudine de zero-toleranţă faţă de acest fenomen, inclusiv a victimelor violenţei în familie. Studiul arată că o parte din familie din ţara noastră sunt obişnuite cu violenţa în familie (manifestată fizic sau verbal, prin abuz fizic, sexual, psihologic, spiritual sau economic ori prin cauzare de prejudiciu material sau moral)”.
Totodată, au fost abordate subiecte privind prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie, problemele cu care se confruntă Biroul de probaţiune Cantemir în procesul de executare a sentinţelor persoanelor condamnate la pedepsele non-prevative de libertate în baza art. 201/1 CP privind violența în familie.
De asemenea, participanţii au discutat despre lipsa comisiilor pentru probleme sociale şi organizarea la nivel local a activității acestora; lipsa centrelor/serviciilor de reabilitare a victimelor şi agresorilor, unde ei pot fi plasaţi temporar; lipsa psihologului în instituţiile abilitate pentru a desfăşoară activitate de consiliere psihologică şi psihosocială a victimelor şi agresorilor familiari, în vederea lichidării consecinţelor actelor de violenţă în familie, prin mijloace proprii sau redirecţionînd cazul către specialişti din centrele de reabilitare.
La fel, consilierii din cadrul Biroului de probaţiune Cantemir au adus la cunoştinţă că numărul persoanelor condamnate pentru violența în familie este în creştere. În evidență biroului au parvenit spre executare sentinţele cu pedepse non - privative de libertate: în anul 2013 -18, în anul 2014 – 15, în anul 2015 – 25, iar în 6 luni 2016 - 10 sentinţe. La moment sunt înregistrate cazuri de condamnare repetată pentru violenţa în familie.