RO
Şedinţe de lucru privind soluţionarea problemelor subiecţilor probaţiunii aflaţi la evidenţa Biroului de Probaţiune Floreşti

Şedinţe de lucru privind soluţionarea problemelor subiecţilor probaţiunii aflaţi la evidenţa Biroului de Probaţiune Floreşti

20 Februarie 2016

 

La 19 februarie, curent, în incinta Biroului de Probaţiune (BP), comuna Prajila, r-l Floreşti a fost desfăşurată o şedinţă comună cu consilierii de probaţiune, reprezentanţii Administraţiei Publice Locale (APL) şi Inspectoratul de Poliţie (IP) Floreşti în scopul eficientizării procesului de punere în aplicare a pedepsei/sancțiunii sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii (MNFC).
 
În cadrul întrunirii, au fost abordate subiecte privind: activităţile comune, volumul mare de persoane aflate în evidenţa BP Floreşti (comuna Prajila) condamnate pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 2011/1 CP şi aplicată pedeapsa sub formă de MNFC, precum şi posibilitatea soluţionării problemelor apărute în termeni stabilit de legea, importanţa colaborării BP Floreşti cu APL şi IP, depistarea noilor obiecte cu destinaţie socială, modificările legislaţiei în domeniul muncii neremunerate în folosul comunităţii cît şi posibilitatea reducerii comportamentului violent în familie şi societate a subiecţilor de probaţiune.
 
Petru Cobîlaş – Primarul comunei Prajila a relatat că „prezenta activitate va facilita procesul de colaborare dintre APL şi BP Floreşti cît şi implicarea mai activă a subiecţilor de probaţiune în diverse activităţi şi stabilirea noilor obiecte cu destinaţii sociale aflate pe teritoriul dat”.
 
La finele şedinţei, a fost pusă în discuţie posibilitatea semnării unui acord de colaborare, avînd ca obiectiv dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre părţi, în vederea realizării măsurilor în comun şi supravegherii modului de executare a MNFC, prevenirii riscului de recidivă precum şi asistarea în dezvoltarea abilităţilor de reintegrare în societate a subiecţilor de probaţiune.
 
Totodată în a doua jumătate a zilei a fost organizată o şedinţă de lucru în cadrul BP Floreşti în comun cu Primarul comunei Prajila – Petru Cobîlaş, reprezentantul IP – Sergiu Cobîlaş şi asistentul social – Aliona Andriţchi, care a avut drept scop de a identifica problemele şi metodele de lucru cu subiecţii probaţiunii ai acestei comune.
 
În cadrul întrunirii, au fost găsite soluţii în comun pentru rezolvarea unor situaţii critice din viaţa subiecţilor probaţiunii. Astfel, pentru persoanele condamnate conform art.2011/1 CP (Violenţa în familie, adică acţiunea sau inacţiunea intenţionată, manifestată fizic sau verbal, comisă de un membru al familiei asupra unui alt membru al familiei, care a provocat suferinţă fizică, soldată cu vătămarea uşoară a integrităţii corporale sau a sănătăţii, suferinţă psihică ori prejudiciu material sau moral) sunt organizate săptămânal ore informative cu implicarea actorilor comunitari, precum: medicul de familie, asistentul social, învăţătorii din gimnaziu, poliţistul de sector. Aceste ore informative au drept scop conştientizarea propriului comportament şi cum se reflectă aceste acţiuni violente asupra copiilor. La rîndul său, Petru Cobîlaş a relatat că „indiferent de infracţiunea comisă, orice persoană are nevoie de o informare accesibilă, corectă şi disponibilă şi mai ales este important lucrul individual cu fiecare subiect al probaţiunii”. De asemenea, s-a accentuat importanţa menţinerii şi dezvoltării în continuare a relaţiilor de colaborare şi mai ales în privinţa rezolvării problemelor identificate de către consilierii de probaţiune.
 
La moment, 12 subiecţi ai probaţiunii din comuna Prajila se află la evidenţa Biroului de probaţiune Floreşti.
 
Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,
telefon de contact: 022 721882

 

e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Sesiunea de instruire „Lucrul cu agresorul orientat către siguranța victimei și evaluarea riscurilor”
22 Iulie 2024
Viorel Sochircă a fost numit director al Inspectoratului Național de Probațiune
24 Iunie 2024
Conferința privind explorarea abordărilor eficiente de reabilitare în justiția penală: perspective internaționale
17 Iunie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Vacanța în siguranță protejează copilăria
13 Iunie 2024
Soluții digitale inovative pentru servicii în domeniul justiției, prezentate în cadrul unui concurs
30 Aprilie 2024
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
noi in facebook

Şedinţe de lucru privind soluţionarea problemelor subiecţilor probaţiunii aflaţi la evidenţa Biroului de Probaţiune Floreşti

loading ...