RO
Şedinţa Grupului de lucru destinată elaborării Programului de reabilitare Drink&Drive

Şedinţa Grupului de lucru destinată elaborării Programului de reabilitare Drink&Drive

06 Aprilie 2016

 

Pe parcursul a două zile, 5 – 6 aprilie, curent, reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune și consilierii Birourilor de probațiune au participat la ședința Grupului de lucru destinată elaborării Programului de reabilitare Drink&Drive, ce urmează a fi aplicată de consilierii de probațiune în lucrul cu persoanele sub supraveghere, condamnate pentru conducerea în stare de ebrietate.

Programul menționat urmează a fi elaborat în rezultatul unei analize a situației curente în Republica Moldova cu privire la reabilitarea delincvenților pentru conducerea în stare de ebrietate și prevenirea recidivei acestor infracțiuni. Consilierilor de probațiune li s-au alăturat și reprezentanții partenerilor de proiect, precum și Inspectoratul Național de Patrulare și Dispensarul Republican de Narcologie.

Pe parcursul celor două zile au fost precizate următoarele constatări:

- datele statistice prezentate de către Inspectoratul Național Probațiune și Dispensarul Republican de Narcologie permit a concluziona că, consumul de alcool este mai des întâlnit în rândul locuitorul din zona Centru a țării, urmând cei din regiunea de Sud, și respectiv Nord. Printre factorii ce determină consumul excesiv ar fi și nivelul scăzut de conștientizare de către persoane a riscurilor ce le implică consumul de alcool, acesta nefiind catalogat drept un aliment odată ce afectează creierul uman;
- datele statistice supuse analizei prezintă un factor determinant  în vederea selectării zonelor de aplicare în mod prioritar a programului Drink&Drive;
-se necesită a fi acordată o atenție sporită activităților de prevenție, astfel Inspectoratul Național Probațiune a demarat o inițiativă comună cu Inspectoratul Național de Patrulare, Dispensarul Republican de Narcologie și alte instituții în vederea organizării unor ore informative în școli privind efectele nocive ale alcoolului;
-cooperarea interinstituțională este una determinantă în vederea atingerii scopului de prevenție a consumului de alcool la volan, asigurării traficului rutier și reducerea recidivei în aceste cazuri. Totodată, se simte lipsa unei baze de date comune a instituțiilor privind persoanele ce au săvârșit o infracțiune de consum al alcoolului la volan, și nu numai aceste categorii;
-o dificultate constatată de către consilierii de probațiune o prezintă lipsa prevederilor naționale cu privire la procedura de ridicare a permisului, atunci când aceasta a fost stabilită în calitate de sancțiune printr-o hotarîre de judecată. Astfel, Inspectoratul Național de Probațiune a înaintat o serie de inițiative de modificare a legislației naționale, urmând a fi abordat și acest aspect.

Robert Merellem (Olanda) – expert în program a făcut o incursiune cu privire la factorii determinați ai consumului de alcool, comportamentul persoanei și consecințele ce pot surveni în diverse situații, precum și etapele schimbării prin care ar urma să treacă beneficiarul programului pentru a ajunge la o schimbare pozitivă.

Diana Obagel – expert din România, a relatat despre interviul motivațional pe care consilierii de probațiune trebuie să îl aplice cu beneficiarul, aceasta fiind un stil de consiliere directiv, centrat pe beneficiar, pentru a-l ajuta să-și rezolve ambivalența cu privire la schimbarea comportamentului.
 
La finele şedinţei participanții au manifestat entuziasm și au subliniat importanța majoră a unui astfel de program pentru Republica Moldova.
 
Menţionăm că, Institutul de Reforme Penale implementează proiectul Drink&Drive în parteneriat cu Serviciul de Probațiune din Olanda, România şi Moldova, cu suportul Ambasadei Olandei în cadrul programului Drepturile Omului. 
 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Ședință cu reprezentanții Uniunii pentru Echitate și Sănătate
23 Decembrie 2024
STOP FALS
10 Decembrie 2024
Consolidarea managmentului resurselor umane în cadrul serviciilor penitenciare și de probațiune din Republica Moldova
06 Decembrie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Violența nu e dragoste
24 Decembrie 2024
Promovează schimbări benefice pentru justițiabili.
11 Decembrie 2024
„Îmi recunosc vina!” Agresorii domestici – calea spre recuperare
11 Decembrie 2024
noi in facebook

Şedinţa Grupului de lucru destinată elaborării Programului de reabilitare Drink&Drive

loading ...