La 27 martie 2013, în cadrul Biroului de probațiune Nisporeni a fost desfăşurată şedinţa cu tematica “Conlucrarea cu organul de urmărire penală, procuratură şi instanţa de judecată locală pentru asigurarea implementării prevederilor art.8 al. Legii cu privire la probaţiune nr.8 din 14.02.2008”.
La şedinţă au participat Petru Lupei - ofiţer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Nisporeni şi Victoria Pascalova - procuror din cadrul Procuraturii Centru mun. Chişinău.
Scopul acestei întruniri a fost lipsa solicitărilor pentru întocmirea referatelor presentinţiale de evaluare psihosocială a personalităţii. Din iunie 2012 pînă în martie 2013 în Biroul de probaţiune Nisporeni nu a parvenit nici o solicitare din partea organul de urmărire penală, procuratură, instanţa de judecată. Analiza efectuată pentru trimestrul I al anului 2013 constată că în perioada nominalizată au fost luaţi în evidenţa Biroului de probaţiune Nisporeni 8 minori, dintre care doar în privinţa unuia a fost întocmit referatul presentenţial de evaluare psihosocială la solicitarea Procuraturii or. Călăraşi.
Doamna Victoria Pascalova a menţionat că ,,Referatele presentinţiale sunt foarte necesare la pronunţarea sentinţelor în privinţa minorilor, fapt care îl cunoaşte deja din experienţa proprie de cîţiva ani şi care de deseori i-a demonstrat că anume referatul presentinţial a fost o orientare sigură la aplicarea pedepsei”.
Urmare la cele discutate în cadrul şedinţei s-a stabilit că reprezentanții de la procuratură şi inspectoratul de poliţie vor prezenta conducerii aspectele punctate pe marginea procesului de solicitare/întocmire a referatelor presentenţiale, în special pe segmentul copii în conflict cu legea.
Biroul de probaţiune Nisporeni planifică organizarea acţiunilor de informare şi de stabilirea bunei colaborări cu actorii comunitari implicaţi în procesul înfăptuirii justiţiei. Conform art. 9 al Legii cu privire la probațiune ,,Referatul presentinţial de evaluare psihosocială a personalităţii este un document scris, cu caracter consultativ şi de orientare, avînd rolul de a oferi organului de urmărire penală, procurorului, instanţei de judecată date despre persoana bănuitului, a învinuitului sau a inculpatului, despre nivelul de instruire şcolară, despre comportamentul, mediul familial, cercul de prieteni şi despre factorii care influenţează sau pot influenţa conduita lui generală. La întocmirea referatului presentinţial de evaluare psihosocială a personalităţii se contactează membrii familiei, prietenii, colegii, alte surse de informaţie, cum ar fi psihologi, cadre didactice, asistenţi sociali, medici, alţi specialişti, precum şi persoanele care pot contribui realmente la reflectarea tabloului psihosocial al personalităţii bănuitului, a învinuitului sau a inculpatului.”