La 28.09.2016, orele 10:00, Biroul de probaţiune Rîșcani (Nord), reprezentat de dl Dmitri Tîmciuc, consilerul de probaţiune superior și dna Elena Ivaneț, consilier de probaţiune superior a organizat în incinta Consiliului Raional Rîşcani şedinţa de lucru cu Administraţia publică locală, la care au fost invitaţi toţi primarii şi reprezentanții instituţiilor locale.
Scopul acestei întruniri a fost crearea unei reţele de instituţii, serviciile cărora sînt necesare pentru reintegrarea socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie, inclusiv prin amnistie.
La şedinţa dată s-a discutat despre atribuţiile fiecărei instituţii cu referire la Legea nr. 297 din 24.02.1999 cu privire la adaptarea socială a persoanelor eliberate din locurile de detenție, cu stabilirea unei agende de lucru şi a mecanismelor de asistenţă şi consiliere.
Dl Dmitri Tîmciuc a menţionat că „doar împreună, prin colaborare, putem integra deţinuţii în societate, asigurându-i cu locuri de trai, cu locuri de muncă, restabilindu-le relaţiile cu familia, diminuînd fenomenul recidivei. E importantă şi antrenarea lor în câmpul muncii, făcîndu-i utili societăţii.”
În a doua parte a şedinţei dna Elena Ivaneț a abordat problemele cu care se confruntă Biroul de probaţiune şi APL la punerea în executare a pedepsei/sancţiunii sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii. O atenţie sporită s-a acordat la importanţa conlucrării nu numai cu APL, dar şi cu alte instituţii aflate în r-nul Rîşcani pentru sporirea numărului obiectelor cu destinaţie socială, unde pot fi îndreptaţi subiecţii probaţiunii pentru execuatrea lucrărilor neremunerate.
Totodată, s-a pus în discuţie daunele şi consecinţele consumului de alcool la volan, la ce influenţează alcoolul şi efectele alcoolului la volan.
În acest context, dna Elena Ivaneţ, a menţionat că ”noi dorim să informăm, să educăm, iar apoi să aducem schimbări în comportamentul diferitor tipuri de persoane. Sperăm că prin aceasta să determinăm tinerii şi nu numai să conştientizeze efectele adverse ale acestor substanţe nocive. Fiindcă viciile nu sunt o portiţă spre afirmare în societate, spre integrare în anumite grupuri, ci reprezintă drumul spre prăbuşire.”