În incinta Primăriei or. Vatra mun. Chişinău la data de 22 noiembrie 2016, a avut loc Şedinţă de lucru cu tematica: Efectele pedepsei penale sub formă de munca neremunerată în folosul comunităţii. La eveniment au participat: Şeful adjunct al Biroului de probaţiune - Anatoli Otean, reprezentantul Primăriei or. Vatra - Anatol Fală, Directorul regiei comunale - Valeriu Ruschi şi reprezentantul postului de poliţie or. Vatra - Leahu Nicolae.
Scopul acestei întîlniri a fost identificarea bunelor practici dar şi a problemelor întimpinate în executarea pedepsei de muncă neremunerată în folosul comunităţii, conlucrarea între consilierul de probaţiune, reprezentantul administraţiei publice locale şi condamnatul care execută pedeapsa.
În cadrul şedinţiei au fost abordate următoarele subecte: actele normative care reglamentează executarea pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii, atribuţiile APL referitor la punerea în executare a muncii neremunerate în folosul comunităţii, organele abilitate cu dreptul de control asupra executării pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii, necesitatea instruirii condamnaţilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pînă la începutul lucrului, acţiunile APL în cazul nerespectării de către condamnat a obligaţiunilor sale, corectitudinea complectării actelor privind executarea muncii neremunerate în folosul comunităţii de către responsabilii APL.
Anatolie Otean a solicitat ca condamnaţii/ contravenienţii ce execută munca neremunerată în folosul comunităţii sunt antrenaţi în majoritatea cazurilor la lucrări de salubrizare a teritoriului, dar alte lucrări conform listei, nu sunt susţinute de responsabili de muncă neremunerată, lucrări de construcţii şi reparaţii.
Reprezentantul directorul regiei comunale or. Vatra, Valeriu Ruschi amenţionat că „organizarea şedinţelor asemănătoare sunt binevenite, în mod special, pentru instituţiile bugetare, care de regulă sunt limitate în finanţare şi că este mulţumit că a fost găsită o soluţie comună de a economisi banii alocaţi prin implicarea persoanelor condamnate cu muncă neremunerată în folosul comunităţii”.
A fost propus ca condamnaţii / contravenienţii ce execută munca neremunerată în folosul comunităţii să fie antrenaţi la ajutorarea persoanelor în etate, invalizi şi altor categorii vulnerabile.