Proiectul Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Probaţiunii pentru anii 2016-2020 a fost prezentat astăzi, 03 iunie 2016, într-o ședință de consultare publică cu participarea reprezentanților autorităților publice, societății civile și partenerilor de dezvoltare.
Ședința consultativă s-a desfășurat în incinta Ministerului Justiției și a fost prezidată de Anatolie Munteanu - viceministrul justiției, Tatiana Iurco - șefa cabinetului ministrului, Vladimir Popa - directorul interimar al Inspectoratului Naţional de Probaţiune.
În cadrul ședinței, Vitalie Reniţă - şeful direcţiei juridice a INP, a prezentat conceptul proiectului Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Probaţiunii pentru anii 2016-2020 subliniind viziunea, valorile, obiectivele generale şi specifice precum şi direcţiile strategice si obiectivele specifice a fiecărei direcții și principalele rezultate scontate în urma implementării Strategiei.
Scopul Strategiei elaborate pentru următorii patru ani este de a contribui la dezvoltarea și eficientizarea activității sistemului probațiunii, pentru reafirmarea rolului acestuia în cadrul sistemului de înfăptuire a justiției.
Obiectivul general al Strategiei – dezvoltarea activităţilor de probaţiune către anul 2020, prin îmbunătățirea și asigurarea continuității procesului de probaţiune, începînd cu etapa presentenţială pînă la etapa post-penitenciară, care v-a asigura supremaţia legii, respectarea drepturilor omului şi v-a contribui la creșterea încrederii societății în instituția probațiunii și a actului de justiție.
Menționăm că, documentul este realizat prin suportul direct a Proiectului „Sprijin acordat sistemelor de executare, probaţiune şi reabilitare în Moldova” (EUTAP4).
Implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de probaţiune va produce un impact pozitiv de ordin social, economic şi psihologic, atât asupra persoanelor supuse probaţiunii, cît şi pentru societate, în ansamblu.
Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,
Telefon de contact: 022 721882
e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md