RO
Rolul referatului presentențial în indivualizarea pedepsei

Rolul referatului presentențial în indivualizarea pedepsei

27 Noiembrie 2013

 


În scopul îmbunătăţirii colaborării Biroului de probaţiune Orhei și a organelor abilitate la etapa probaţiunii presentinţiale, la 26 noiembrie 2013, consilierii de probațiune au desfăşurat masa rotundă cu tematica “Scopul şi importanţa întocmirii referatului presentenţial de evaluare psihosocială şi capacitatea Biroului de probaţiune de a întocmi referatul presentenţial”. La şedinţă au participat consilieri de probațiune, precum şi reprezentanţi ai Judecătoriei Orhei, judecătorul Ecaterina Buzu, Procuraturei Orhei, procurorul Igor Berladean, şef adjunct al Inspectoratului de poliţie Orhei, Constantin Morozan.

În cadrul şedinţei, Natalia Naval, şeful Biroului de probaţiune Orhei a menţionat importanţa întocmirii referatelor presentinţiale de evaluare a personalităţii în privinţa minorilor, precum şi, ,,în conformitate cu legislaţia în vigoare referatul presentinţial în privinţa minorilor se întocmeşte în mod obligatoriu. La întocmirea referatului, consilierul de probaţiune nu face menţiune privind pedeapsa sau după caz, măsura educativă ce urmează a fi aplicată de instanţa de judecată, ținînd cont că, numai în baza faptei săvîrşite nu se poate determina definitiv personalitatea făptuitorului, pentru că infracţiunea comisă constituie doar un singur episod din comportamentul social al făptuitorului, dar mai sunt şi alte circumstanţe. Astfel, pedeapsa este stabilită unei persoane concrete, individualizarea acesteia ţinînd de mai mulţi factori”.

Consilierul de probaţiune, Natalia Halupa a menţionat, că ,,deasemenea la etapa presentențială în rezultatul analizei problemelor și nevoile minorului i se acordă asistența și consilierea imediată”. 
Participanţii la şedinţă au susţinut, că referatul presentinţial de evaluare psihosocială este important pentru individualizarea pedepsei și colaborarea eficientă cu organele abilitate.


 

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024
01 Aprilie 2024
Schimb de experiență privind practicile și instrumentele de reintegrare în societate
14 Martie 2024
Realizările Inspectoratului Național de Probațiune pentru anul 2023
05 Martie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
Numărul sancționaților cu muncă neremunerată în folosul comunității este în creștere
07 Septembrie 2023
În prima jumătate a acestui an, numărul condamnaţilor la muncă neremunerată în folosul comunităţii a crescut
06 Septembrie 2023
noi in facebook

Rolul referatului presentențial în indivualizarea pedepsei

loading ...