La iniţiativa International Research Networks (IRN) în perioada 15 - 17 noiembrie 2016la Londra Marea Britanie, s-a desfăşurat reuniunea europeană de custodie şi detenţie.
Reuniunea europeană de custodie şi detenţie este un forum unic în care furnizorii de custodie şi factorii de decizie împreună cu experţi la nivel mondial au împărtăşit perspective dezvoltării serviciilor, precum şi cele mai bune practici şi inovaţii.
Peste 35 de moderatori şi-au împărtăşit experienţa şi provocările pe care le au în serviciile de probaţiune şi în instituţiile de detenţie, fiind organizate ateliere şi mese rotunde, cu demonstraţii tehnologice şi oportunităţi extinse de reţele.
Astfel, dl Reniţă Vitalie, şeful Direcţiei Juridice al Inspectoratului Naţional de Probaţiune din Republica Moldova, împreună cu dl Oancea Gabriel, şeful Serviciului de probaţiune din Bucureşti, România, au prezentat Studiului de caz Regional: Transformarea serviciului de probaţiune din România şi Republica Moldova.
În cadrul reuniunii, s-a constatat faptul că fiecare stat din Europa se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce priveşte modernizarea instalaţiilor de custodie şi de detenţie din închisori şi centrele de detenţie de imigrare pentru a asigura facilităţi de sănătate mintală şi apartamente temporare de custodie, fiind pus accent deosebit pe reducerea recidivei, condamnarea alternativă la detenţie şi educaţia infractorului.
De asemenea, dl Nigel Newcomen, Ombudsman responsabil pe domeniile serviciilor penitenciare şi probaţiune din Marea Britanie, a vorbit despre experienţele de investigare a deceselor auto-provocate în custodie, precum şi despre cum autorităţile pot combate creşterea ratelor de suicid.
În concluzie, dl Nigel Newcomen a menţionat că închisorile din Anglia şi Ţara Galilor se confruntă cu provocări uriaşe, cel mai grav este creşterea inacceptabilă a numărului de decese auto-provocate, creştere ce coincide cu nivelul de austeritate, niveluri ridicate de problemele de sănătate mintală şi de o epidemie de droguri, cum ar fi NPS.
În acest context, au fost recomandate reprezentanţilor statelor participante, sporirea eficienţei măsurilor alternative la detenţie, fiind o soluţie capabilă să contracareze creşterea numărului de decese din instituţiile de detenţie.