În perioada 22 martie – 15 aprilie, curent, are loc o serie de instruiri pentru consilierii de probaţiune, finanţate de proiectul Uniunii Europene „Sprijin acordat sistemelor de executare, probaţiune şi reabilitare în Moldova” EUTAP-4.
Scopul acestor instruiri îl reprezintă familiarizarea consilierilor de probaţiune cu programul probaţional în domeniul violenţei juvenile. Programul pune la dispoziţia consilierilor de probaţiune o serie de instrumente şi metode care vizează identificarea comportamentului violent, strategii de abordare a delincvenţilor cu comportamentul agresiv şi strategii de reducere a nivelului de agresivitate.
Conform agendei, seminarul va derula avîndu-i ca formatori pe Gabriel Oancea – şef al Serviciului de probaţiune, Bucureşti, România şi Stanislav Cebotari – lector superior, Institutul de Ştiinţe Penale şi Criminologie Aplicată.
Totodată, aceste instruiri au ca scop identificarea persoanelor-resursă din sistemul de probaţiune care să beneficieze într-o etapă ulterioară de instruire ca viitori formatori.
Prin sprijinul acordat în cadrul proiectului finanţat de UE, se doreşte alinierea sistemului de probaţiune din Moldova la practicile europene în reabilitarea infractorilor.
Instruirile sunt organizate în mun. Chişinău, Briceni şi Ceadâr-Lunga unde îi vor antrena pe toţi consilierii de probaţiune.