Grație faptului că, în ianuarie 2012, Serviciul de probațiune din Republica Moldova s-a înscris în rîndul membrilor permanenți ai Confederației Europene pentru Probațiune (CEP), Oficiul de central probațiune în colaborare cu CEP a luat inițiativa de a organiza în perioada 4 – 6 iunie 2014, Prima Conferință Internațională privind Sancțiunile comunitare în țările din Europa Centrală și de Est.
La eveniment a participat Vladimir Grosu, Viceministrul Justiției, Marc Ceron, Președinte CEP, Willem van der Brugge, Secretar general al CEP, Vladimir Popa, Șef al Oficiului central de probațiune, reprezentanți ai Serviciilor de probațiune din România, Ucraina, Croația, Rusia, Slovenia, Ungaria, Coreea de Sud, Olanda, Cehia, Uganda, Norvegia, Elveția, Spania, Lituania, Letonia și Marea Britanie, Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova, reprezentanți ai Instituțiilor statale și ONG.
Scopul desfășurării Conferinței este de a promova drepturile persoanelor în conflict cu legea la pedepse alternative la detenție, cum ar fi sancțiunile comunitare, precum și beneficiile acestora pentru societate și subiecților probațiunii.
,,Deși perioada de evoluție a instituției probațiunii în Moldova este scurtă în comparație cu alte state europene, totuși rezultatele obținute pînă în prezent denotă depunerea în perioada respectivă a unor eforturi majore de ordin legislativ, metodologic, etc. Toate realizările au fost orientate spre funcţionarea eficientă a sistemului de probaţiune, aceasta fiind o premisă indispensabilă procesului de edificare a unui sistem judiciar modern, avînd potenţialul de a contribui la reducerea riscului de supra-aglomerare a penitenciarelor, respectiv creşterea încrederii populaţiei în actul de justiţie prin oferirea posibilităţii participării comunităţii în procesul de reabilitare’’ a declarat Vladimir GROSU.
,,Tematica pe care o abordează această Conferință este de mare actualitate, întrucît sancțiunile comunitare sporesc șansa de reabilitare și prevenire a recidivei în rîndul persoanelor aflate în conflict cu legea. Astfel, necesitatea colaborării cu instituțiile internaționale în domeniu reprezintă un pas important pentru probațiunea din Moldova, întrucît dezvoltarea sistemului de probațiune prin implementarea instrumentelor și metodelor moderne de lucru reprezintă o măsură inclusă în agenda instituțiilor europene precum Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei, fiind totodată trasate obiective în aceeași direcție strategică în planuri și strategii naționale”, a declarat Vladimir POPA.
Președintele CEP, Marc CERON, în cuvîntul de salut, a stipulat importanța evenimentului la nivel european, remarcînd următoarele ,,Sunt convins că conferința va avea un efect pozitiv și vom încerca să scoatem în evidență provocările și să găsim cele mai bune soluții, astfel încât să contribuim la edificarea unui sistem de probațiune modern, în concordanță cu standardele europene”.
Pe parcursul celor două zile experții internaționali au prezentat evoluțiile țării lor, situația actuală, provocările cu care se confruntă serviciile de probațiune și au făcut schimb de experiențe și bune practici în domeniu.