Reintegrarea socială și profesională după comiterea unei infracțiuni este cea mai dificilă intervenție instituțională și socială. Statul trebuie să realizeze o serie de măsuri, unele derulate în timpul detenției, altele în pregătirea eliberării și după eliberare. În toate cazurile, scopul final este să crească cât mai mult posibil șansele de reintegrare și să fie redusă recidiva.
În acest context, Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova” (EUTAP4) a acordat un suport susținut și constant sistemului de probațiune, inclusiv prin mai multe ghiduri de lucru pentru dezvoltarea abilităților consilierilor de probațiune în lucrul cu persoanele aflate în supraveghere, atât adulți, cât și minori.
Astazi, 15 martie 2018, Proiectul UE a livrat tuturor birourilor de probațiune și aparatului central al Inspectoratului Național de Probațiune un număr de 200 de exemplare din Ghidul de bune practici privind activitatea de supraveghere în comunitate. Scopul acestui nou instrument de lucru pentru activitatea zilnică a consilierilor de probațiune este de a sprijini procesul de individualizare a planului de probațiune, precum și activitățile de supraveghere, control, asistare și consiliere, derulate în baza planului. Prin Ghid se oferă exemple, îndrumări și recomandări în vederea îmbunătățirii intervenției derulate pe parcursul executării sancțiunilor comunitare în cadrul sistemului de probațiune din Moldova.