Astăzi, 25 octombrie 2017, în sala de şedinţe a Ministerului Justiţiei, a avut loc evenimentul „Prezentarea Concepţiei privind dezvoltarea sistemului de monitorizare electronică”, organizat de Inspectoratul Naţional de Probaţiune cu suportul Proiectului Uniunii Europene „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova” (EUTAP 4), în vederea informării grupului țintă despre avantajele probațiunii în societate și aplicarea alternativelor la detenție.
Ședința fost deschisă de ministrul Justiţiei, Vladimir CEBOTARI, viceministrul Justiției, Anatolie MUNTEANU și directorul interimar al INP, Ghenadie CEBAN.
La eveniment au participat angajații subdiviziunilor structurale și teritoriale a Inspectoratului Național de Probațiune, reprezentanți din cadrul autorităților subordonate Ministerului Justiției, judecători, procurori, reprezentanți ai Inspectoratului General de Poliţie, Centrului pentru Drepturile Omului, IRP, CNAJGS, ş.a.
Scopul evenimentului l-a constituit prezentarea Concepției de dezvoltare a sistemului de monitorizare electronică, informarea publicului despre avantajele și beneficiile acestui sistem și aplicării alternativelor la detenție în general.
Aplicarea și dezvoltarea sistemului de monitorizare electronică în Republica Moldova oferă avantaje de ordin social, economic și juridic prin: depopularea penitenciarelor și diminuarea excluderii sociale, reducerea influențelor negative ale închisorii, precum și a cheltuielilor de întreținere a condamnaților în penitenciare.
Pilonii de bază care ne demonstrează eficiența aplicării monitorizării electronice sunt:
Ø Monitorizarea electronică se aplică și ca alternativă la detenție;
Ø Formă de supraveghere a condițiilor probațiunii;
Ø Menținerea infractorului în comunitate (în familie, la studii, la locul de muncă, lîngă rudele apropiate).