În scopul colaborării Biroului de probaţiune Străşeni cu Organul de urmărire penală al IP Străşeni la etapa probaţiunii presentinţiale, în data de 28 octombrie 2016, consilierii de probaţiune au desfăşurat şedinţa de lucru cu genericul ”Necesitatea referatului presentenţial de evaluare psihosocială a personalităţii”. La şedinţa au participat consilierii BP Străşeni precum şi 9 ofiţeri de urmărire penală al IP Străşeni la care a fost abordate multiple subiecte privind: structura referatului, modul de selectare a datelor privind personalitatea, scopul evaluării referatului, modului în care se poate acţiona asupra factorilor sociali, familiari, etc. pentru scăderea riscului de recidivă şi reintegrarea socială a inculpatului.
În cadrul discuţiilor s-a atras atenţia asupra termenului de întocmire a referatului, care se înaintează organului solicitant în termenul de 14 zile lucrătoare de la primirea solicitării. În cazul în care procesul de colectare a informaţiilor necesită timp, termenul să prelungeşte cu 5 zile lucrătoare.
A fost propus ca în solicitările de întocmire a referatelor să fie indicate datele de contact a reprezentantului legal sau tutorelui precum şi menţiuni privind deţinerea persoanei în privinţa căruia a fost solicitat întocmirea referatului în Izolatorul preventiv. Galina Ganea – Şef al Biroului de probaţiune Străşeni a relatat că „ în perioada celor zece luni ale anului 2016, numărul total al solicitărilor de întocmire a referatelor presentinţiale se estimează la 20 solicitări, dintre care 5 sunt de la IP Străşeni. Comparativ cu anul 2015, numărul solicitărilor de întocmire a referatelor presentinţiale fiind în creştere”.
La finele şedinţei, participanţii au optat pentru o colaborare optimă şi de lungă durată la etapa presentinţială. Activitatea desfăşurată a avut un impact pozitiv în vederea colaborării pe viitor între BP şi SUP al IP Străşenii întru atingerea scopului comun – oferirea informaţiei cît mai detaliate despre personalitatea minorului pentru individualizarea corectă a pedepsei.