RO
Minori recidivişti. Majoritatea copiilor deţinuţi recidivează după eliberare

Minori recidivişti. Majoritatea copiilor deţinuţi recidivează după eliberare

13 Februarie 2017

 

Aproape fiecare copil condamnat la închisoare recidivează, după ce este eliberat.

Psihologii susţin că minorii nu se pot reintegra în societate şi comit noi infracţiuni, deoarece autorităţile şi părinţii nu le acordă suficientă atenţie.

Reprezentanţii Biroului de Probaţiune afirmă, însă, că o bună parte dintre aceşti copii nici măcar nu vor să revină la o viaţă normală.
Sergiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pe când avea doar 14 ani. Tânărul spune că timpul ucis după gratii l-a făcut să preţuiască viaţa la libertate.
După ce a fost eliberat, el s-a înscris la o şcoală profesională, unde a trecut cursuri de frizer, bucătar şi lăcătuş auto. Marele lui vis, însă, este să devină actor.
"Regret infracţiunea care am comis-o îmi pare oarte rău şi mulţumesc că am avut şansa de a ieşi la eliberare condiţionată. Chiar nu vreau să mă întorc eu am un salariu de trei mii de lei şi plus la aceasta când am zilele libere sau concediu încerc să îmi mai găsesc încă ceva lucru", a spus fost deţinutul, Sergiu.
Minorii eliberaţi sunt supravegheaţi de reprezentanţi ai Biroului de Probaţiune. Tinerii sunt implicaţi în diferite programe de reabilitare şi sunt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.
"În scopul prevenirii recidivei atât la minori cât şi la adulţi se organizează diferite activităţi. Cum ar fi excursii, concerte, teatru, cinematograf, la planetarium", a declarat şeful Serviciului Probaţiune Juvenilă, Ala Juvală.
Datele Departamentului Instituţii Penitenciare arată, însă, căcei mai mulţi dintre minori nu reuşesc să se reintegreze în societate şi ajung, din nou, după gratii. Numai anul trecut, 21 de adolescenţi, condamnaţi la puşcărie, au fost la a doua abatere.
Alţi 11 au revenit în închisoare pentru a treia oară, iar cinci minori au fost condamnaţi de cel puţin patru ori. Potrivit psihologilor, cel mai des, recidivează copiii care nu au susţinerea părinţilor sau a rudelor.
"Sprijinul pe care îl acordăm după în momentul când el iesă după poarta penitenciarului este esenţială. Şi perioada de criză este primul an după eliberare. În momentul în primul an îl ajutăm, îl monitorizăm şi îi acordăm o grijă faţă de ei, sigur responsabilizându-i", a afirmat psihologul, DIP, Iuliana Curea.
Potrivit datelor statistice, anul trecut, în detenţie s-au aflat 37 de minori, printre care două fete. Doar unul dintre ei se află la prima condamnare, ceilalţi fiind recidivişti.
Cei mai mulţi dintre copii, peste 20, au fost condamnaţi pentru infracţiuni deosebit de grave.
Sursa Foto: publika.md
 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024
01 Aprilie 2024
Schimb de experiență privind practicile și instrumentele de reintegrare în societate
14 Martie 2024
Realizările Inspectoratului Național de Probațiune pentru anul 2023
05 Martie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
Numărul sancționaților cu muncă neremunerată în folosul comunității este în creștere
07 Septembrie 2023
În prima jumătate a acestui an, numărul condamnaţilor la muncă neremunerată în folosul comunităţii a crescut
06 Septembrie 2023
noi in facebook

Minori recidivişti. Majoritatea copiilor deţinuţi recidivează după eliberare

loading ...