În perioada 25-26 ianuarie, a avut loc masa rotundă a grupului de lucru în cadrul proiectului Drink&Drive Moldova - program specific de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.
La masa rotundă au participat reprezentanți ai Oficiului central de probațiune, Inspectoratului Național de Patrulare, Dispensarul Național de Narcologie și Institutul de Reforme Penale. Experții formatori au fost Robert Merelle din cadrul Probațiunii din Olanda și Diana Obagel din cadrul Direcției Naționale de Probațiune din România.
Luând în considerație creșterea semnificativă a infracțiunilor comise în stare de ebrietate și în special din domeniul rutier, pe parcursul anului 2015 în evidența Oficiului central de probațiune erau 3881 de subiecți a probațiunii condamnaţi pentru conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate. Comparativ cu anul 2014 se atestă o creștere cu circa 33% în anul 2015 a persoanelor condamnate pentru conducerea unităților de transport în stare de ebrietate.
Implementarea programului de reabilitare Drink&Drive va avea loc din 2017 şi va aduce un aport semnificativ la conștientizarea faptei săvârșite și reducerea numărului de infracțiuni repetate pe termen lung.
Proiectul este implementat de către Institutul de Reforme Penale în parteneriat cu Serviciile de Probațiune din Republica Moldova, România și Olanda şi finanțat de către Ambasada Olandei la București în cadrul Programului Drepturile Omului.