În perioada 27 şi 28 octombrie 2016 în cadrul Ministerului Justiţiei, s-a desfăşurat o masă rotundă, cu genericul „ Evaluarea educativă a minorilor în conflict cu legea”, organizată de către Ambasada Franţei în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Justiţiei şi Inspectoratul Naţional de Probaţiune.
La eveniment au fost prezenţi: Anatolie Munteanu - Viceministrul Justiţiei, Pascal Vagogne – Excelenţa Sa, Ambasadorul Franţei în Republica Moldova, Vladimir Popa – Director interimar al Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Marianne Roux - Director al serviciului teritorial educativ de mediu deschis din Lyon Sud, Direcţia teritorială a Protecţiei Judiciare a Tineretului Rhone-Ain, Ministerul Justiţiei al Republicii Franceze şi 28 de consilieri de probaţiune din subdiviziunile teritoriale al Inspectoratului Naţional de Probaţiune.
Şedinţa a fost prezidată de către d-nul Vladimir Popa, care a adus sincere mulţumiri organizatorilor pentru disponibilitatea de cooperare şi colaborare inter-instituţională şi schimb de experienţă.
D-nul Anatolie Munteanu - a mulţumit reprezentanţilor Ambasadei Franceze pentru organizarea acestui eveniment şi a menţionat despre înaintarea propunerilor ambiţioase de modificare a Codului Penal al Republicii Moldova ce v-a facilita stabilirea pedepsei persoanelor pînă la 21 de ani.
D-na Aliona Gîrbu - Şef al serviciului probaţiune juvenilă şi presentenţială a prezentat o informaţie despre specificul activităţii probaţiunii juvenile în Republica Moldova, axîndu-se pe date statistice, realizări, probleme şi provocări, ne-a argumentat prin date statistice importanţa întocmirii Referatului presentenţial dar şi derularea programelor corecţionale la minori.
Francezii ne-au demonstrat o gama largă de servicii specializate în lucrul cu minorii aflaţi în conflict cu legea, Marianne Roux - Direcţia teritorială a Protecţiei Judiciare a Tineretului Rhone-Ain, a prezentat misiunea Protecţiei Judiciare a Tineretului din Franţa, explicîndu-ne mecanismul de funcţionare a justiţiei pentru minori, începînd de la practicile de investigaţie pînă la cele de corecţie. Rolul şi funţiile echipei pluridisciplinară (ce este compusă din: psihologi, educatori, asistenţi sociali, medici), ce oferă sprijin pentru magistraţi în stabilirea pedepsei. Echipa pluridisciplinară întocmeşte unui raport ce conţine o analiză psho-socială părofundă a minorului.
Consilierii de probaţiune au beneficiat de o formare productivă, preluînd practice pozitive în lucru cu minorii aflaţi în conflict cu legea penală.