În perioada 15 – 16 mai 2014, Oficiul Central de Probațiune în colaborare cu Institutul Național al Justiției, a organizat și desfășurat cursul de instruire cu genericul ,,Unele aspecte privind prevenirea și combaterea comportamentului corupţional în sectorul justiției. Etica profesională”.
Activitatea a fost realizată cu scopul de informare a angajaților sistemului de probațiune cu privire la prevenirea și combaterea actelor de corupție sau a faptelor de comportament corupţional prin implementarea politicii anticorupție pentru asigurarea integrității în serviciul public și în sectorul justiției. Principalele subiecte abordate în cadrul seminarului au fost: conceptele de integritate a justiţiei, vulnerabilităţile acestui domeniu, standardele internaţionale privind menţinerea integrităţii angajaţilor din sistemul justiţiei.
Formatorul Mariana Kalughin, expert al Centrului de analiză şi prevenire a corupţiei, a prezentat unele recomandări de prevenire a comportamentului corupţional, precum și aspecte ce ţin de asigurarea integrităţii individuale şi a întregului sistem, faptele de comportament corupţional în legislaţia naţională și reputaţia profesională.
Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) a făcut referire la rolul şi responsabilitatea CNI în prevenirea corupţiei, atribuțiile privind verificarea declaraţiilor pe venit şi a proprietăţilor, a intereselor personale, verificarea şi tratarea conflictelor de interese şi a situaţiilor de incompatibilitate.
Sesiunea II-a a zilei a fost desfășurată de către Vitalie Reniţă, Şef al Direcției juridice al Oficiului central de probaţiune, fiind relatate reglementările naţionale privind conduita şi etica profesională a consilierului de probaţiune, principiile, normele de conduită şi etica profesională a consilierului de probaţiune.