În perioada 16 – 20 noiembrie 2015, Oficiul central de probațiune a desfășurat o campanie socială în susținerea persoanelor, care au încălcat legea și sunt supuse probațiunii ,,Donează o carte pentru un suflet în căutare”. Astfel, la 31 martie 2016, în cadrul Centrului de reabilitare a persoanelor liberate de pedeapsa penală din or. Floreşti a avut loc inaugurarea Bibliotecii dedicată subiecţilor probaţiunii aflați în evidenţă, unde au participat reprezentanți ai Oficiului central de probațiune, consilieri de probațiune din cadrul BP Florești, Soroca, Bălți, Sîngerei și Drochia.
Această inițiativă are rolul de a influența favorabil mentalitatea şi comportamentul subiecţilor probaţiunii în vederea dezvoltării și reintegrării acestora în comunitate. Biblioteca pune la dispoziţie o gamă largă de cărți pe diverse tematici, care le permite acestora să-şi satisfacă interesele legate de literatură artistică, istorică, religie, legislația RM, literatură pentru copii etc. Prin spectrul de activități prestate, consilierilor le revine rolul de a oferi subiecţilor probaţiunii posibilități de acumulare a cunoștințelor și motivare spre schimbare.
Ion Golubţov – şef al Direcţiei monitorizare a activităţii de probaţiune a menţionat că „evenimentul desfășurat astăzi în cadrul Centrului se adresează subiecţilor probaţiunii aflaţi în evidența biroului, iar cunoștințele acumulate prin citirea lecturii va contribui la dezvoltarea intelectuală și a unui limbaj corect. Scopul nostru l-a constituit dezvoltarea gustului pentru lectură, trezirea şi educarea interesului de a citi”.
Ludmila Grosul – şef al BP Floreşti a relatat că „Biblioteca a fost deschisă pentru toţi doritorii, fiind un spațiu reamenajat şi pus la dispoziţia subiecţilor probaţiunii. Nu se pune la îndoială importanţa cărţii şi a lecturii pentru formarea personalităţii în devenire – inteligente şi bine informate. Lectura este unul dintre principalii factori de formare culturală, intelectuală, etică şi estetică a cititorului”.
De asemenea, Tatiana Nagîrneac - consilierul din cadrul Biroului de probaţiune Floreşti a derulat pentru 12 minori (subiecţii probaţiunii) o activitate informativă cu genericul „Comunicare nonviolentă”.Consilierul de probaţiune a relatat despre comunicarea nonviolentă: observare non-evaluatorie; comunicarea propriilor sentimente; identificarea emoţiilor a persoanei cu care comunicăm; analiza necesităţilor interlocutorului; mesajul format ca rugăminte, stil de comunicare.
„Am considerat că prin lectură putem dezvolta un spirit de petrecere corectă a timpului liber, care nu numai că detensionează și relaxează, ci și educă și dezvoltă mental. Din punctul meu de vedere, numai prin citire putem pătrunde într-o lume total diferită de cea în care trăim, fiind puși în situații noi, petrecute în medii diferite și săvârșite de personaje care, prin comportamentul lor, ne pot influența personalitatea”, a subliniat Iurie Mahu – şef al Serviciului de resocializare.
La finele activităţii, graţie Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în RM, subiecţilor probaţiunii au fost repartizate cadouri şi înmînate diplome pentru participarea la activitatea „Comunicare nonviolentă”. Totodată, Fundaţia „Regina Pacis” a asigurat subiecţilor probaţiunii prînzul la Cantina socială din s. Vărvăreuca, r-l Floreşti.