În cadrul reintegrării sociale a deţinuţilor, Birourile de probaţiune desfăşoară activităţi de pregătire către liberare şi acordarea acestora servicii de asistenţă şi consiliere după liberare. În procesul de reintegrare postdetenţie, consilierul de probaţiune are rolul de manager care monitorizează permanent comportamentul beneficiarului.
Astfel, cu ocazia sărbătorii profesionale - Ziua colaboratorului sistemului penitenciar, consilierii din cadrul Birourilor de probaţiune Botanica şi Rîşcani, mun. Chişinău, la invitaţia administraţiei Penitenciarului Nr. 15 – Cricova, au participat la şedinţa solemnă dedicată acestei sărbători. În acest context, a fost remarcată contribuţia notorie a activităţilor efectuate de către consilierii de probaţiune în vederea resocializării şi reintegrării în societate a persoanelor liberate înainte de termen, stabilit de instanţa de judecată, precum şi continuitatea acţiunilor iniţiate în cadrul penitenciarului. Totodată, au fost înmânate diplome în semn de apreciere pentru conlucrare eficientă şi implicare activă în procesul de reeducare şi integrare a condamnaţilor în societatea civilă.
Activitatea managerială a consilierului de probaţiune constă dintr-un proces continuu – de la evaluare spre planificare (care include şi intervenţia propriu-zisă) şi din nou la evaluare. Iar ca procesul de reintegrare în comunitate să fie mai eficient, acesta este organizat în comun cu sistemul penitenciar.
Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,
Telefon de contact: 022 721882
e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru