RO
Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF cu ciclul de dezbateri cinematografice „Justiţia Juvenilă”

Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF cu ciclul de dezbateri cinematografice „Justiţia Juvenilă”

16 Mai 2016

 

În perioada 12-13 mai, 2016, în incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM), Ambasada Franţei în Republica Moldova în parteneriat cu Festivalul de film documentar Cronograf (Moldova)şi Centrele de Formare în Practici de Educaţie Activă (Franţa) a organizat Ciclul de dezbateri cinematografice  cu tematica „Justiţia Juvenilă”. Pe parcursul a două zile, au fost difuzate 3 filme documentare, urmate de dezbateri cu diferite tematici.

 

La eveniment au participat experți francezi: Eliane Luit - psiholog clinician, Direcția de Protecție Judiciară Juvenilă; Nahima Laiev – educatoare, Direcția de Protecție Judiciară Juvenilă; Jean-Jacques Yvorel - istoric, cercetător al Centrului de Cercetări Sociologice în Drept și Instituțiilor Penale din Franța; cît şi reprezentanţii: Ministerului Justiţiei, Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Inspectoratului General de Poliţie, Procuraturii Generale, Avocatul Poporului, Departamentului Instituţiilor Penitenciare cît şi ONG-uri.

 

Ana Guţu -  Prim-vicerector ULIM, Doctor în filologie romanică, Profesor Universitar, a adresat un cuvânt de salut oaspeților francezi, participanţilor din diferite instituţii şi a mulţumit Inspectoratului Naţional de Probaţiune pentru asistenţa acordată la organizarea evenimentului.

 

În cadrul întrunirii, oaspeţii francezi au prezentat: istoricul copiilor aflaţi în dificultate; educaţie monitorizată; practicile educative; atribuţiile judecătorilor în protecţia copilului; tipurile de protecţie (administrativă şi judiciară); pericolele şi riscurile comportamentului deviant; asistenţă; măsuri de educaţie a copiilor şi familiilor; aspecte principale de prevenire a delincvenţei; dezbateri la etapa presentenţială; măsuri de pedeapsă; durata pedepsei; penitenciare; instituţii educative; cămine; asistenţa mediului deschis; adolescenţa; agresivitatea minorilor; monitorizarea cauzelor; diagnoza comportamentului delincvent de la vîrsta fragedă pînă la adolescenţă; cît şi potenţialul criminogen.

 

La rîndul său, Eliane Louit a menţionat că „Cînd facem diagnosticarea trebuie să fim atenţi la comportament şi atitudinea copilului şi la relaţiile de conflict cu alţi semeni şi familie”.

 

Totodată, reprezentantul Direcţiei pentru Protecţia drepturilor copilului, sect. Rîşcani - Sergiu Oceretnîi, a remarcat: „La moment, nu avem unde plasa copiii proveniţi din familii social-vulnerabile, iar datorită colaborării cu Serviciul de probaţiune, copii sunt asistaţi şi resocializaţi”.

 

Menţionăm că, participanţii la eveniment au menţionat necesitatea creării unor centre de consiliere pentru copiii şi familii pe teritoriul Republicii Moldova, centre de reeducare şi distribuirea filmelor documentare vizionate în cadrul evenimentului în licee şi şcoli.

 

Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,

Telefon de contact: 022 721882

e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru
 
 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Vizită de studiu în Estonia
22 Noiembrie 2024
Vizită de studiu în Letonia
22 Noiembrie 2024
Ședință de lucru cu reprezentanții Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Natalia Plugaru și Violeta Terguța
20 Noiembrie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Măsuri privind sancționarea și prevenirea stării de ebrietate la volan
02 Octombrie 2024
Vacanța în siguranță protejează copilăria
13 Iunie 2024
Soluții digitale inovative pentru servicii în domeniul justiției, prezentate în cadrul unui concurs
30 Aprilie 2024
noi in facebook

Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF cu ciclul de dezbateri cinematografice „Justiţia Juvenilă”

loading ...