La invitația Agenției Coreene pentru Cooperare Internațională (KOICA) în perioada 17 august - 09 septembrie 2016 în Republica Coreea, orașele Seongnam și Yongin, s-a desfășurat cursul de instruire: ,,Capacity Building for Correctional and Probational Service Management”, organizat în cooperare cu Institutul de Justiție din Coreea de Sud la care au participat reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune din Republica Moldova dl Vitalie Reniță, șef al Direcției juridice și dra Marina Gherțescu, specialist superior al Direcției resurse umane.
Cursul de instruire a avut drept scop consultarea practicilor în domeniul probațiunii și corecției din statele: Azerbaijan, Bhutan, Cook Islands, Honduras, Kenya, Republica Moldova, Saint Lucia, Samoa și Republica Coreea, şi identificarea soluţiilor și celor mai bune practici în dezvoltarea sistemelor de probațiune.
Prin urmare, participanții din fiecare țară au pregătit și au prezentat informații despre sistemul de probațiune din țara de origine: istoric, structura, competențele sistemului de probațiune, dificultăți și noi provocări, după care a urmat mai multe prezentări detaliate a colegilor din Coreea de Sud.
Acest workshop a fost găzduit de către Institutul de Justiție, care este instituţia responsabilă pentru formarea și educarea ofițerilor din cadrul Ministerului Justiției. De asemenea, ea efectuează cercetări și studii pentru îmbunătățirea calității administrației juridice. Institutul are diferite programe de formare profesională menite să consolideze competența profesională a procurorilor, ofițerilor de urmărire penală și ofițerii de corecţie şi probaţiune.
Sistemul de probațiune din Coreea de Sud activează din anul 1989 și se află în subordinea directă a Ministerului Justiției, cu un efectiv limită de 1538 angajați, lucrînd anual cu un număr de aproximativ de 185.000 de cazuri.
Astfel, la sfîrșitul cursului de instruire, reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune din Republica Moldova au venit cu solicitarea la colegii din Republica Coreea să inițiem încheierea unui acord de parteneriat în care vom evidenția asistența necesară în funcționarea eficientă a Centrelor de reabilitare socială a persoanelor liberate de pedeapsă penală, Centrului de monitorizare electronică și crearea Centrelor pentru asistența și consilierea minorilor şi Centrelor instructiv metodice pentru colaboratorii Inspectoratului Naţional de Probaţiune, fiind expuse în planul de acţiuni prezentat la finele workshopului.
Ca urmare, țara gazdă au fost dispuşi să coopereze şi să ofere asistenţă şi suport pentru realizarea celor propuse.