RO
Experienţa Poloniei şi Norvegiei privind monitorizarea electronică a subiecţilor probaţiunii

Experienţa Poloniei şi Norvegiei privind monitorizarea electronică a subiecţilor probaţiunii

19 Martie 2015

 

Astăzi, 19 martie 2015, Oficiul central de probaţiune a desfăşurat o masă rotundă cu genericul „Experienţa Monitorizării Electronice (ME). Realitatea şi Provocările”. La această întrunire au luat parte reprezentanţi ai sistemului de probaţiune Vladimir Popa, Şef al Oficiului central de probaţiune, Sergiu Mărgărint, Şef adjunct, reprezentanţi ai Probaţiunii din Polonia Miroslaw Przybylski - Directorul Departamentului de Executare a Hotărârilor Judecătoreşti, Stawomir Stasiorowski - Ofiţer de Probaţiune din Polonia, reprezentanţi ai misiunii NORLAM, a proiectului Sprijin acordat sistemelor de executare, probaţiune şi reabilitare în Moldova, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi Procuraturii Generale.
 
În cadrul întrevederii, Vladimir Popa, a salutat prezenţa tuturor participanţilor şi a mulţumit pentru buna colaborare şi experienţă în domeniul probaţiunii, menţionînd că experienţa de monitorizare electronică este un segment important în cadrul Strategiei de reformă a sectorului justiţiei.
 
Subiectele puse în discuţie au fost axate pe consolidarea cooperării internaţionale, schimbul de experienţă dintre serviciile de probaţiune, dificultăţile întîlnite, soluţionarea lor şi împărtăşirea practicii Norvegiene şi Poloniei  în acest domeniu privind monitorizarea electronică a condamnaţilor şi utilajul folosit.
 
Miroslaw Przybylski, Directorul Departamentului de Executare a Hotărârilor Judecătoreşti şi Probaţiunea din Polonia a relatat că „Prin măsurile alternative detenţiei promovăm drepturile omului, sporim şansa de reabilitare şi integrare în societate, dar şi prevenirea recidivei. Funcţionarea eficientă a sistemului de probaţiune va contribui la reducerea riscului de supraaglomerare a penitenciarelor şi condamnaţii sunt monitorizaţi electronic. Polonia a devenit a 13-a ţară utilizatoare de ME din Comunitatea Europeană, astfel în decurs de 5 ani de acest serviciu au beneficiat peste 35 000 de persoane.”.
 
Njal Grimstand, Expert în cadrul misiunii NORLAM, a menţionat că „ Monitorizarea electronică a condamnaţilor este soluţia flexibilă şi permite să nu avem penitenciare aglomerate. Un alt aspect important este că condamnaţii vor aduce folos comunităţii, precum şi respectarea obligaţiunilor stabilite”.
Această activitate a fost desfăşurată în contextul realizării acţiunii 6.5.3.10 ,,Implementarea unui proiect-pilot privind monitorizarea electronică a subiecţilor probaţiunii” din Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016 (aprobat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 6 din 16 februarie 2012).
 
De asemenea, Oficiul central de probaţiune în comun cu Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de lege prin care se pune accent pe monitorizarea electronică a unor categorii de persoane care se află în conflict cu legea penală, ţinând cont de recomandările Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi practica europeană privind monitorizarea electronică.
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Recensământul populației și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024
01 Aprilie 2024
Schimb de experiență privind practicile și instrumentele de reintegrare în societate
14 Martie 2024
Realizările Inspectoratului Național de Probațiune pentru anul 2023
05 Martie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
Numărul sancționaților cu muncă neremunerată în folosul comunității este în creștere
07 Septembrie 2023
În prima jumătate a acestui an, numărul condamnaţilor la muncă neremunerată în folosul comunităţii a crescut
06 Septembrie 2023
noi in facebook

Experienţa Poloniei şi Norvegiei privind monitorizarea electronică a subiecţilor probaţiunii

loading ...