În scopul estimării economiilor la bugetul local, ce rezultă din executarea pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității, Birourile de probațiune au avut ca scopde a organiza în colaborare cu Administrația Publică Locală ședințe comune de totalizare a activității de muncă neremunerată în folosul comunității pe parcursul anului 2014.
În cadrul ședințelor s-a discutat despre activitatea Birourilor de probațiune pe segmentul asigurării executării pedepsei/sancțiunii sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Reprezentanții Administrației Publice Locale au fost informați despre modificările introduse în legislația execuțional-penală, precum și rolul acestora în procesul de punere în executare a pedepsei penale sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii prin determinarea obiectelor cu destinaţie socială, stabilirea locului, volumul, timpul executării pedepsei, precum şi asigurarea supravegherii nemijlocite privind executarea muncii în folosul comunității.
La rîndul său, reprezentanții Administrației Publice Locale au prezentat date cu privire la economiile obţinute în rezultatul executării neremunerate a lucrărilor cu participarea persoanelor condamnate. Tabloul economiilor în bugetul local conform divizării pe regiuni al Republicii Moldova a constituit: Regiunea Nord – 316713,6 lei; Regiunea Centru – 578543,36 lei; Regiunea Sud – 687594,53 lei și mun. Chișinău – 200092,4 lei.
Astfel, în Republica Moldova pentru anul 2014 au fost economisiți în jur de 2984324,66 lei din numărul total de ore executate de către condamnați: 305458 ore, dintre care 295768 ore ca pedeapsă penală și 9690 ca sancțiune contravențională.
Dat fiind faptul că munca neremunerată este tipul de pedeapsă ce se aplică doar cu acordul condamnatului, aceasta oferă posibilitatea de a evita pedeapsa cu amenda, astfel, fiind aduse avantaje economice atît condamnatului și familiei acestuia, cît și societății. Pe lîngă acest fapt, menționăm că scopul principal al pedepsei penale este resocializarea persoanei condamnate, avantajele economice avînd caracter facultativ.