În zilele de 22 și 23 mai 2018, în cadrul Inspectoratului Național de Probațiune se desfășoară două sesiuni de instruire privind aplicarea instrumentului de evaluare a riscului de recidivă, organizat cu sprijinul Grupului Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO), la care sunt prezenți reprezentanți ai tuturor birourilor de probațiune din țară.
În contextul reprezentării tuturor birourilor de probațiune, Proiectul UE „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova” (EUTAP4) a folosit acest prilej pentru a înmâna acestora câte un exemplar din manualul ”Abilități de bază în probațiune. Manualul formatorului” și câte două stick-uri cu materiale video, care ilustrează metodele de lucru cu infractorii, ambele instrumente fiind elaborate cu suportul Proiectului UE.
Reamintim, astfel, că anterior, Proiectul UE a intervenit cu o acțiune amplă de formare a formatorilor pentru 15 consilieri de probațiune în abilități de bază, precum: construirea relației cu un client involuntar; modelarea pro-socială; rezolvarea de probleme; interviul motivațional. Ca un element de noutate, pe durata cursurilor, participanții au participat la elaborarea unor materiale video care ilustrează metodele de lucru cu infractorii și arată, astfel, în mod practic și aplicat, ce e bine si ce nu în felul in care consilierii lucrează cu subiecții din probațiune. Aceste materiale video vor fi folosite de către Inspectoratul National de Probațiune pe parcursul acțiunilor de instruire desfășurate de instituție. Ele se vor constitui, de asemenea, într-o resursă documentară a tuturor birourilor și, prin urmare, la îndemâna consilierilor de probațiune, pentru auto-instruire.