RO
Conferinţa internaţională „Monitorizarea Electronică în Europa: Marea Britanie şi Perspectivele Europene” la Londra

Conferinţa internaţională „Monitorizarea Electronică în Europa: Marea Britanie şi Perspectivele Europene” la Londra

22 Martie 2016

 

La 17 martie 2016, la Londra, Marea Britanie a fost desfăşurată Conferinţa internaţională cu genericul Monitorizarea Electronică în Europa: Marea Britanie şi Perspectivele Europene”. Acest eveniment a fost organizat de Universitatea din Stirling (Marea Britanie), Universitatea din Utrecht (Olanda) şi Universitatea din Leeds. La această reuniune au participat reprezentanţi din 21 ţări europene, inclusiv din Republica Moldova, Vladimir Popa – şef al Oficiului central de probaţiune şi Ghenadie Ceban - şef adjunct al Direcţiei activitate analitică şi relaţii externe. Conferinţa a avut drept scop familiarizarea instituţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, naţionale şi internaţionale în domeniul dezvoltării Monitorizării Electronice în ţările europene şi a regiunilor Marii Britanii.

 

Evenimentul a fost deschis de Anthea Hucklesby - reprezentant din cadrul Universităţii din Leeds care a stipulat importanţa evenimentului prin schimbul de informaţie şi experienţă în domeniul implementării monitorizării electronice în ţările Uniunii Europene. Totodată, reprezentanţii de la Universităţile Vrije şi Leeds au prezentat situaţia Angliei şi Ţara Galilor. Un segment foarte dezvoltat este arestul la domiciliu şi detenţia la domiciliu (înlocuirea detenţiei în penitenciar cu detenţia la domiciliu prin intermediul instrumentului de Monitorizare Electronică). Numărul persoanelor supuse Monitorizării Electronice diferă de la an la an, ca exemplu în luna iunie 2013 au avut circa 14800 de persoane supravegheate, septembrie 2014 – 13700, decembrie 2014 – 14700 şi respectiv noiembrie 2015 – 11742 persoane, populaţia deţinută în  penitenciare fiind în jur de 87000  (inclusiv în arest preventiv) în anul 2015. Cu toate că în marea majoritate se utilizează tehnologiile Frecvenţei Radio (RF), se atestă o speranţă de utilizare mai frecventă a tehnologiilor GPS pe viitor. În Scoţia sunt supuşi monitorizării electronice inclusiv şi copiii, chiar dacă vârsta majoratului este considerată 16 ani. Aceasta se utilizează pe larg la persoanele liberate condiţionat înainte de termen. Sistemul de monitorizare electronică se utilizează doar la persoanele care au un domiciliu/reşedinţă stabilă. Din numărul total de clienţi a ME, 14% reprezintă persoane de gen feminin. Costurile monitorizării electronice în Belgia sunt: RF- 4,37 euro/zi, verificarea vocii – 5,56 euro/zi, GPS -8,51 euro/zi de monitorizare.

 

De asemenea, reprezentanţii Universităţii din Stirling, au prezentat studiul privind ME în Scoţia. Ei au menţionat că în perioada 2002 - 2015 s-a utilizat doar tehnologia RF iar GPS va fi introdusă pe viitor. Din numărul total de persoane aflate la etapa presentinţială, 20% sunt supuşi monitorizării electronice, acest sistem fiind utilizat doar la persoanele care au un domiciliu/reşedinţă stabilă şi persoanele liberate condiţionat înainte de termen.

 

La finele şedinţei, participanții au abordat subiecte privind situația actuală și provocările cu care se confruntă serviciile de probațiune în aplicarea monitorizării electronice.

 
Direcţia activitate analitică şi relaţii externe,
telefon de contact: 022 721882
e-mail: serviciulanalitic@ocp.gov.md, druta_druta@mail.ru
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Ședința de inițiere a proiectului regional de cercetare PRIDE III
30 Iulie 2024
Sesiunea de instruire „Lucrul cu agresorul orientat către siguranța victimei și evaluarea riscurilor”
22 Iulie 2024
Viorel Sochircă a fost numit director al Inspectoratului Național de Probațiune
24 Iunie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Vacanța în siguranță protejează copilăria
13 Iunie 2024
Soluții digitale inovative pentru servicii în domeniul justiției, prezentate în cadrul unui concurs
30 Aprilie 2024
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
noi in facebook

Conferinţa internaţională „Monitorizarea Electronică în Europa: Marea Britanie şi Perspectivele Europene” la Londra

loading ...