RO
Conferința Internațională desfășurată în or. Tbilisi, Georgia

Conferința Internațională desfășurată în or. Tbilisi, Georgia

30 Noiembrie 2014

  În perioada 28–29 noiembrie, 2014 în or. Tbilisi, Georgia a fost desfășurată Conferinţa Internaţională cu genericul „Agenţia Naţională de Probațiune: Realitatea şi Provocările”, eveniment organizat de către Agenția Națională de Probațiune (ANP)a Georgiei, în cooperare cuAmbasada SUA şi organizaţia INLdin Statele Unite ale Americii. Reuniunea a constituit o platformă multilaterală în vederea dezvoltării şi amplificării cooperării regionale privind sistemul probaţiunii.

În cadrul acestui forum au participat aproximativ 120 de persoane din 27 de ţări, reprezentanţi a misiunilor diplomatice, organizaţii internaţionale şi organizaţii non-guvernamentale. De asemenea, reprezentantul din cadrul sistemului de probațiune din Republica Moldova a fost Ghenadie CEBAN, Șef al Serviciului relații externe.

Conferința a fost deschisă de Marc CERON, Preşedintele Confederației Europene pentru Probațiune (CEP) care a stipulat importanţa acestui eveniment la nivel internaţional şi a schimbului de experienţă în vederea colaborării cu serviciile de probațiune.
Giorgi ARSOSHVILI, Șef al Agenţiei Naţionale de Probaţiune a relatat că ,,Georgia are o experiență de doar un deceniu, în comparație cu unele state europene, care au deja 150 de ani de experiență în acest domeniu, însă succesele sunt suficient de impunătoare, chiar într-un termen destul de scurt. De asemenea este de evidențiat tendința descrescătoare a subiecţilor probațiunii, peste 18000 de subiecți în 2011 și 10623 (din care 222-minori, 597-femei) pentru 31 octombrie 2014, ceea ce arată o scădere considerabilă a ratei criminalităţii în ultimii ani. La moment în cadrul ANP activează 374 de angajați, din care: 204-ofiţeri de probațiune, 33- asistenţi sociali, 11-psihologi. ANP include 65 de unităţi, din care: 1-Oficiul central; 11-Birouri Regionale; 52-Oficii raionale și 1-Centru de detenție cu regim semi-liber. În anul 2013 a fost creată Direcția programe de reabilitare, în cadrul căreia activează 33 de asistenţi sociali, 11 psihologi şi 5 manageri.

Conform agendei, delegația a efectuat o vizită la un penitenciar cu regim semi-liber aflat în cadrul probațiunii. Acest penitenciar este preconizat pentru 100 de deținuți cu risc mic de recidivă. În cadrul acestui penitenciar sunt desfășurate instruiri obligatorii la şase meserii, cu primirea certificatelor de la Ministerul Educației al Georgiei. Persoanele sunt deținute 5 zile pe săptămână, iar în zilele libere şi de sărbători legale sunt eliberate la domiciliu. Ispăşirea pedepsei în acest penitenciar permite de a reduce la cel puţin jumătate termenul general de sentinţă stabilit de instanţa de judecată.

 

 De asemenea, participanții la conferinţă au abordat subiecte privind situaţia actuală şi provocările cu care se confruntă serviciile de probațiune din Europa. În acest sens, aceasta întrunire a permis îmbunătățirea relațiilor de parteneriat a Oficiului central de probațiune din Moldova cu serviciile de probaţiune din diferite ţări şi promovarea imaginii țării atât la nivel european cât şi la nivel mondial.

linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
STOP FALS
10 Decembrie 2024
Consolidarea managmentului resurselor umane în cadrul serviciilor penitenciare și de probațiune din Republica Moldova
06 Decembrie 2024
Vizită de studiu în Estonia
22 Noiembrie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Promovează schimbări benefice pentru justițiabili.
11 Decembrie 2024
„Îmi recunosc vina!” Agresorii domestici – calea spre recuperare
11 Decembrie 2024
Măsuri privind sancționarea și prevenirea stării de ebrietate la volan
02 Octombrie 2024
noi in facebook

Conferința Internațională desfășurată în or. Tbilisi, Georgia

loading ...