RO
Conferinţa internaţională cu genericul: Femeile şi minorii din detenţie - trecut, prezent ... dar viitor?

Conferinţa internaţională cu genericul: Femeile şi minorii din detenţie - trecut, prezent ... dar viitor?

21 Martie 2017


În perioada 15-16 martie curent, angajații Inspectoratului Naţional de Probaţiune  au participat la Conferinţa internaţională „Femeile şi minorii din detenţie – trecut, prezent ... dar viitor?”, organizată de Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM).

Conferinţa a debutat, la 15 martie curent, cu vizionarea spectacolului document ”Shakespeare pentru Ana” la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din capitală.

La eveniment au participat: ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, directorul adjunct al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Igor GUJA şi alţi angajaţi ai subdiviziunilor DIP, preşedinţi ai instanţelor de judecată, colaboratori ai poliției, procurori, avocați, consilieri probațiune, reprezentanți ai societății civile și ai organizaţiilor internaţionale.

Conferința a avut scopul de a sensibiliza opinia publică şi reprezentanţii sectorului justiţiei cu privire la modul de înfăptuire şi impactul justiţiei penale asupra femeilor şi minorilor condamnaţi.La 16 martie 2017, Conferința a fost deschisă cu prezentarea unui dans de către deținutele din Penitenciarul de la Rusca, care a continuat cu discursul șefului Misiunii NORLAM, Siri Fjørtoft și al ministrului Justiției, Vladimir Cebotari.

În alocuțiunea sa, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a menționat că, această Conferinţă a avut ca obiectiv abordarea lucrurilor sub un aspect mai larg, mai avansat, subliniind faptul că sistemul penitenciar a demonstrat că dacă i se acordă instrumentele necesare se văd rezultate, fapt demonstrat și de spectacolele ”Shakespeare pentru Ana” și ”Hamlet Proces”. Totodată, oficialul a mulțumit Misiunii NORLAM pentru suportul și contribuția depusă la dezvoltarea sistemului penitenciar autohton.

În cadrul conferinţei de către, raportori din Norvegia, România şi Moldova au fost abordate aspectele privind tratamentul minorilor şi femeilor în detenţie, rolul artei și culturii în reabilitarea minorilor.

De asemenea, au fost prezentate două studii antropologice: Violența în familie și femeile din penitenciarul de la Rusca: trecut, prezent, viitor; Tabuuri și rituri de trecere prezente în penitenciarul pentru minori Goian și raportul Evaluarea funcțională și analiza proceselor interne în cadrul Penitenciarului nr. 7- Rusca.

Totodată, participanții au audiat și un număr artistic cu melodii interpretate la chitară de un grup de deținuți minori de la Penitenciarul nr.10-Goian.
Menționăm că, de mai mulţi ani Inspectoratul Naţional de Probaţiune, se bucură de o susţinere permanentă şi o colaborare strânsă cu Misiunea NORLAM.  Asistenţa oferită urmăreşte reformarea şi modernizarea probaţiunii din Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele şi obiectivele de integrare europeană ale ţării noastre.
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Ședință cu reprezentanții Uniunii pentru Echitate și Sănătate
23 Decembrie 2024
STOP FALS
10 Decembrie 2024
Consolidarea managmentului resurselor umane în cadrul serviciilor penitenciare și de probațiune din Republica Moldova
06 Decembrie 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Violența nu e dragoste
24 Decembrie 2024
Promovează schimbări benefice pentru justițiabili.
11 Decembrie 2024
„Îmi recunosc vina!” Agresorii domestici – calea spre recuperare
11 Decembrie 2024
noi in facebook

Conferinţa internaţională cu genericul: Femeile şi minorii din detenţie - trecut, prezent ... dar viitor?

loading ...