RO
Conferinţa Internaţională cu genericul ”Aplicarea efectivă a sancţiunilor şi măsurilor comunitare şi probaţionale pentru reducerea supraaglomerării penitenciarelor”

Conferinţa Internaţională cu genericul ”Aplicarea efectivă a sancţiunilor şi măsurilor comunitare şi probaţionale pentru reducerea supraaglomerării penitenciarelor”

22 Octombrie 2016

 

În perioada 17-18 octombrie 2016 în Strasbourg, Franţa s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională cu genericul ”Aplicarea efectivă a sancţiunilor şi măsurilor comunitare şi probaţionale pentru  reducerea  supraaglomerării penitenciarelor” la care a participat şeful Biroului de Probaţiune Drochia Cumpătă Ruslan. Evenimentul a fost sponsorizat de Consiliul Europei.

Conferinţa a fost deschisă de Tanja Rakusic-Hadzic, Luljeta Kasa, Sara Rekar din partea Secretariatului Consiliului Europei care au stipulat importanţa acestui eveniment la nivel internaţional şi posibilitatea de a ne împărtăşi cu practica din diferite ţări în domeniul aplicarii efective a sancţiunilor şi măsurilor comunitare şi probaţionale pentru reducerea supraaglomerării penitenciarelor. De asemenea au menţionat că în Europa se lucrează la maxim în vederea micşorării numărului persoanelor aflate în locurile de detenţie, dar şi reducerea recidivei şi ridicarea siguranţei populaţiei. Sloganul actual fiind  reducerea persoanelor aflate în locurile de detenţie în spaţiul UE prin aplicarea efectivă a sancţiunilor şi măsurilor comunitare.

În cadrul conferinţei au fost discutate aspecte privind utilizarea sancţiunilor comunitare şi a practicei conform standardelor Consiliului Europei, rolul consilierilor de probaţiune la etapa presentenţială, sentenţială şi activitatea postpenitenciară, exemplu fiind Irlanda, Norvegia, Marea Britanie şi România.

Un subiect aparte a fost acordat lucrului cu agresorii şi victimele infracţiunelor în cazul cînd agenţiile prestează serviciile nominalizate fapt binevenit în majoritatea ţărilor. Chiar şi în cazul în care agenţiile de probaţiune nu lucrează direct cu victimele, în cadrul intervenţiilor vor fi respectate drepturile şi necesităţile victimelor, intervenţiile respective avînd drept scop creşterea gradului de conştientizare de către agresor a prejudiciului cauzat victimelor şi asumarea responsabilităţii de către aceştea pentru astfel de prejudicii.

Indiferent de faptul că probaţiunea este un domeniu relativ nou, în majoritatea ţărilor europene, se constată tendinţa de suprapopulare a serviciului de probaţiune. În acest context s-a recomandat de reevaluat bugetul şi statul de personal a serviciilor de probaţiune. Utilizarea tehnologiilor digitale, astfel dînd mai mult timp consilierilor de probaţiune de a se concentra asupra programelor de corecţie comportamentală, decît la funcţia de supraveghere, exemplu fiind Marea Britanie.

Participanţii la conferinţă au abordat subiecte privind situaţia actuală şi provocările cu care se confruntă serviciile de probaţiune şi penitenciare în aplicarea sancţiunilor şi măsurilor comunitare.

Consultanţii au prezentat propuneri cu privire la viziunile lor asupra soluţionării diferitor probleme specifice ce apar în interiorul şi exteriorul zidurilor penitenciarelor.

Participarea la acest eveniment va permite îmbunătăţirea relaţiilor de parteneriat a Inspectoratului Naţional de Probaţiune din Moldova cu serviciile de probaţiune şi organizaţiile internaţionale din diferite ţări şi promovarea imaginii ţării noastre, atât la nivel european cât şi la nivel mondial.

 
linia fierbinte anticorupție 067441139
Echipamente pentru monitorizarea electronică Disponibile Aplicate
Noutăți
Viorel Sochircă a fost numit director al Inspectoratului Național de Probațiune
24 Iunie 2024
Conferința privind explorarea abordărilor eficiente de reabilitare în justiția penală: perspective internaționale
17 Iunie 2024
Instruirea profesioniștilor din sistemele corecționale în lucru cu agresorii familiali
30 Mai 2024
Galerie foto
Programul Drink&Drive în acțiune!
03 Iunie 2020
Muncă neremunerată în folosul comunității
03 Iunie 2020
Probațiune în mass-media
Vacanța în siguranță protejează copilăria
13 Iunie 2024
Soluții digitale inovative pentru servicii în domeniul justiției, prezentate în cadrul unui concurs
30 Aprilie 2024
”În Republica Moldova, trei din patru femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului”
05 Decembrie 2023
noi in facebook

Conferinţa Internaţională cu genericul ”Aplicarea efectivă a sancţiunilor şi măsurilor comunitare şi probaţionale pentru reducerea supraaglomerării penitenciarelor”

loading ...