În perioada 6-8 decembrie 2017, în orașul Dublin, Irlanda a avut loc Atelierul de lucru „Sănătatea mentală în penitenciare şi probaţiune”, la care au participat Directorul adjunct al Inspectoratului Național de Probațiune, dl Ghenadie CEBAN împreună cu consilierii de probaţiune precum şi membrii Confederației din diferite ţări: Georgia, Lituania, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Japonia, Olanda, Belgia, Croaţia, Italia etc.
În cadrul şedinţelor au fost prezentate experienţe de lucru de către profesionişti din următoarele domenii: probaţiune, penitenciare, psihologi, psihiatri, medici, specialişti din ministerele justiţiei din ţările menţionate mai sus.
În discursurile lor au fost abordate următoarele subiecte:
- „Etica tratamentului în serviciile corecţionale”
- „Infractorii cu dizabilităţi intelectuale scăzute”
- „Tratamentul terapeutic al infractorilor bolnavi mental şi reîntoarcerea lor în comunitate”
- „Rolul factorilor sănătăţii mentale in recidivism”
- „Sănătatea mentală în probaţiune”
- „Deţinuţii pleacă cu probleme de sănătate mentală” etc.
Inspectoratul Naţional de Probaţiune a participat la sesiunea de grup sub denumirea „Tratamentul terapeutic al infractorilor bolnavi mental şi reîntoarcerea lor în comunitate „ prezentat de către specialistul din cadrul Ministerului Justiţiei din Italia, evidenţiind rolul primordial al probaţiunii- reintegrarea condamnaţilor bolnavi mental în comunitate şi abordarea complexă a lor (evaluarea socială a familiilor condamnatilor, conexiuni cu diferite servicii sociale, medicale, etc şi cooperarea dintre actorii comunitari).
La fel, în cadrul acestui eveniment, participaţii s-au reunit la o masa rotundă din cadrul Biroului de probaţiune din or. Dublin, în care s-au abordat:
- metodele de supraveghere a condamnaţilor care îndeplinesc munca neremunerată în folosul comunităţii;
- programul de Revenire în Comunitate-destinat deținuților din penitenciar care au ispășit jumătate de termen, și vor o liberare înainte de termen.
- metoda de stagiere a ofițerilor de probațiune din Irlanda (stagiere de minim jumătate de an într-o clinică psihiatrică, în vederea familiarizării cu persoanele cu probleme mintale, astfel ca ei, mai apoi, să poată ușor identifica subiectul de probațiune cu deficiențe mintale).
Prin urmare, ideile ce pot fi implementate în Republica Moldova din practica Irlandeză ar putea fi executarea orelor de muncă neremunerată în folosul comunității cu durata obligatorie de 8 ore pe zi, ceea ce oferă posibilitatea ca organizația unde își execută persoana munca să poată mai bine facilita de serviciile oferite precum şi consilierul de probațiune are posibilitatea reală de a verifica dacă această persoană își execută realmente pedeapsa.