La 17.02.2017 a avut loc atelierul de lucru cu genericul „Probaţiunea penitenciară. Metode şi tehnici de lucru. Elaborarea unui mecanism optim de lucru”.
Întrunirea a avut drept scop eficientizarea activităţii consilierilor de probaţiune la etapa de pregătire pentru liberare şi reintegrare socială a deţinuţilor, unificarea practicii, elaborarea unui mecanism optim de lucru, raportat la cadrul legal existent.
La atelierul de lucru au participat 12 şefi de birou, 13 consilieri de probaţiune din cadrul birourilor de probaţiune, în a căror rază de activitate sînt dislocate instituţii penitenciare. Atelierul de lucru a fost moderat de către şeful DMAP, dnul Ion Golubţov.
Activitatea atelierului s-a axat pe următoarele blocuri de subiecte:
1. Monitorizarea şi evaluarea activităţii consilierilor de probaţiune privind pregătirea pentru liberare a deţinuţilor. implimentarea programului de pregătire pentru liberare.
2. Sporirea eficienţei şi calităţii serviciilor de asistenţă şi reintegrare a deţinuţilor.
Model de cooperare între serviciul de probaţiune şi serviciul de activitate educativă, psihologică şi asistenţă socială din instituţiile penitenciare.
3. Probleme identificate, căi de soluţionare, recomandări.
În concluzie, moderatorul atelierului de lucru, dnul Ion Golubţov, şef DMAP, a menţionat implicarea activă la abordarea subiectelor prezentate, accentuînd că recomandările, propunerile pentru sporirea eficienţei şi calităţii activităţii consilierului de probaţiune la etapa de pregătire pentru liberare, urmează să fie integrate în versiune finală de către participanţi, ulterior se va convoca Grupul de lucru care va contribui la elaborarea unui mecanism actualizat, calitativ şi util de lucru cu deţinuţii.