Programul de reducere a abuzului de substanţe (PRAS), a fost pilotat în 17 Birouri de Probaţiune, de către consilierii de probaţiune instruiţi de către experții Misiunii NORLAM.
Scopul programului este de a facilita procesul de schimbare, construind încrederea în capacitatea persoanei de fi stăpân pe propria viaţă şi motivând-o să-și schimbe obișnuința, de a face abuz de substanţe.
Programul de reducere a abuzului de substanţe constă din trei sesiuni de bază şi una sau mai multe sesiuni adăugătoare. Înainte de sesiuni este necesară desfăşurarea unei presesiuni.
În cadrul Sesiunii 1, consilierul împreună cu persoana în cauză discută o situaţie în care persoana a utilizat substanțe, aplicând metodologia de creștere a auto eficacității.
În Sesiunea 2 este explorată de o manieră mai generală atitudinea persoanei faţă de schimbare.
În cadrul Sesiunii 3 se utilizează metodologia de creştere a autoeficacităţii şi este analizată o situaţie în care persoana ar fi putut utiliza substanţe însă a ales să se abţină.
După finalizarea sesiunilor de bază, urmează a fi realizată una sau mai multe sesiuni adăugătoare. Scopul acestora este de a aborda problemele şi provocările actuale care au fost scoase la iveală pe parcursul sesiunilor de bază.
Programului urmează a fi pilotat în continuare şi implementat la nivel național pînă la sfîrşitul anului 2017.