În scopul reducerii violenţei în scoli şi planificării lecţiilor informaţional – educative care vor fi desfăşurate pe parcursul anului 2016 în instituţiile de învăţămînt a sectorului Buiucani, la 12 februarie 2016, consilierii din cadrul Biroului de probaţiune Buiucani şi reprezentanţii Biroului Siguranţă Copii din cadrul Inspectoratului de Poliţie au desfăşurat o şedinţă de lucru.
În cadrul întrunirii au fost identificate instituţiile de învăţămînt, perioada de desfăşurare a lecţiilor, s-au stabilit tematici ce s-au axat pe prevenirea delincvenţei juvenile, factori care sporesc riscul de comportare violentă, violenţa în familie, victime ale abuzului fizic sau sexual, nivelul cultural şi de şcolarizare scăzut, neacceptarea responsabilităţii pentru faptele comise, expunerea recentă la umilire sau respingere, influenţa negativă a prietenilor agresivi, accesul la arme albe sau de foc etc.
Alina Muşet – consilierul din cadrul BP Buiucani a comunicat că „Odată cu maturizarea fizică şi sexuală, în perioada de adolescenţă (aproximativ între 12 şi 21 ani), agresivitatea şi combativitatea lor are de acum un impact real, ei se pot implica în acte de delincvenţă, aplică procedee de teroare psihologică asupra altor semeni, agresează fizic, pot cauza traume grave. Fiind deja dificil de reglat şi de stăpânit, agresivitatea adolescentină devine o problemă socială, iar şcoala este principalul poligon de manifestare a acestei agresivităţi. Pentru reducerea violenţei şcolare şi a comportamentului antisocial în rândul elevilor, desfăşurarea lecţiilor în comun cu inspectorii de poliţie ar fi un prilej binevenit”.
Afanasie Veronica – şef al Biroului Siguranţă Copii al IP a menţionat că „Formele cele mai frecvente şi mai cunoscute ale comportamentului agresiv sunt delincvenţa şi infracţionalitatea. Ar fi foarte important ca copiii să fie informaţi cu privire la prevederile legale în ceea ce ţine de răspunderea penală deoarece aşa se previne apariţia unor fapte pedepsite de lege”.