În anul 2016, un grup de consilieri de probațiune, cu suportul experților internaționali din Romania și Regatul Țărilor de Jos, au elaborat un Program de reabilitare a persoanelor care au fost condamnate pentru condusul în stare de ebrietate, intitulat Drink&Drive.
În vederea aplicării Programului la nivel național, un grup de 12 consilieri de probațiune vor urma un curs de formare de formatori privind aplicarea programului Drink&Drive. Grupul format de specialiști vor constitui un grup resursă în cadrul sistemului de probațiune pentru pilotarea programului și instruirea altor specialiști.
Cursul de formare de formatori este constituit din două seminare, primul desfășurându-se în perioada 27-30 martie 2017, fiind focusat pe aspecte teoretice necesare procesului de formare în baza Programului Drink&Drive. Aspectele practice de lucru cu grupul de beneficiarii programului Drink&Drive vor fi dezvoltate pe parcursul celui de al doilea seminar, ce va avea loc în perioada 16-18 mai 2017.
Așa deci, la data de 27 martie a demarat cursul de formare, unde la sesiunea de deschidere au fost prezenți și Directorul IRP, Victor ZAHARIA, precum și Directorul Inspectoratului Național de Probațiune, Dl Vladimir POPA și șeful Direcției de monitorizare a activității de probațiune, dl. Ion GOLUBȚOV. De către reprezentanții INP a fost expusă importanța pe care o are acest program pentru sistemul de probațiune național, în contextul faptului că unul dintre factorii de risc în traficul rutier în Republica Moldova este condusul în stare de ebrietate.
Formatorii cursului de instruire sunt experți internaționali din cadrul sistemului de probațiune din Romania, Dna Mihaela MOLDOVAN și Regatul Țărilor de Jos, Dl Robert MERELLE.
Variate așteptări ale participanților de la cursul de formare au fost expuse formatorilor, printre care dobândirea de cunoștințe și noi abilități de lucru cu potențialii beneficiari ai programului Drink&Drive.
Această activitate este realizată în cadrul proiectului Drink&Drive Moldova – program de reabilitare a persoanelor condamnate pentru condusul în stare de ebrietate, implementat de către Institutul de Reforme Penale, in parteneriat cu Serviciul de probațiune din Moldova, Olanda si Romania, cu suportul financiar la ambasadei Olandei la Bucuresti in cadrul programului MATRA