În scopul îmbunătăţirii colaborării între Birourile de probaţiune Şoldăneşti şi Anenii Noi cu organele de drept în domeniul probaţiunii presentinţiale a fost desfăşurate şedinţele de lucru cu generice „Scopul şi importanţa referatului presentinţial”, „Referatul presentinţial de evaluare psihosocială a personalităţii”.
În cadrul întrunirilor au fost abordate subiecte privind competenţele consilierilor de probaţiune la etapa presentinţială, rolul şi impactul referatului, termenul te întocmire, procesul de evaluare şi stabilirea a riscului de recidivă.
Galina Prodan – Şef al Biroului de probaţiune Şoldăneşti a relatat că „în perioada celor patru luni ale anului 2016, numărul total al solicitărilor de întocmire a referatelor presentinţiale se estimează la 77 solicitări, dintre care 11 sunt în privinţa minorilor. Comparativ cu anul 2015, numărul solicitărilor de întocmire a referatelor presentinţiale fiind în creştere”.
Tatiana Rogac – consilier din cadrul Biroului de probaţiune Şoldăneşti a menţionat că „referatul presentinţial este un instrument prin care organul de probaţiune prezintă informaţii instanţei de judecată, astfel contribuind la procesul de individualizare a pedepsei.
La finele şedinţelor, participanţii au optat pentru o colaborare optimă şi de lungă durată la etapa presentinţială.