La 11 mai 2016, consilierii din cadrul Biroului de probaţiune Nisporeni în comun cu reprezentanţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Nisporeni au derulat lecţia informativă cu genericul „Nimeni nu merită să fie supus violenţei”. La această activitate au participat elevii claselor VIII-IX al gimnaziului „Mihai Eminescu” din or. Nisporeni.
Lecţia a avut drept scop eficientizarea comunicării elevelor în mediul şcolar, dezvoltarea unor comportamente paşnice în şcoli şi de asemenea diminuarea violenţei şi comportamentului deviant pentru buna funcţionarea a procesului educativ.
În cadrul lecţiei au fost abordate teme privind tipuri de violenţă, probleme şi cazuri de violenţă în şcoli, conştientizarea consecinţelor actelor de violenţă, agresivitatea, violenţa domestică, prevederile legale care sancţionează infracţiunile comise cu violenţă, răspunderea penală a minorilor şi modul de sesizare a unor astfel de fapte.
„În opinia mea, copii care cresc într-un mediu violent nu primesc îngrijirea de care au nevoie. Ei pot fi victimele directe în cazul violenţei domestice, mai ales dacă asistă la incidente violente în familie. Elevii trebuie ajutați sa-şi învingă sentimentele de inferioritate, de neputință şi să capete încredere în propriile capacitați, în aptitudinile lor, sa-si modifice propria imagine” a declarat Maria Şoimu – consilier de probaţiune din cadru BP Nisporeni.
Eudochia Munteanu – consilier de probaţiune din cadrul BP Nisporeni a menţionat că „Mediul familial prezintă cea mai importantă sursă a agresivităţii elevilor. Orice tip de violenţă domestică trebuie declarată. Uneori recunoaştem cu greu că viaţa noastră este supusă abuzului. Aceasta se întîmplă fiindcă suntem lipsiţi de curaj, ne intimidăm, ne sacrificăm sentimental de demnitate”.
Alexandru Dobroviceanu – reprezentant din cadrul IP Nisporeni a subliniat că „Violenţa în mediul şcolar este în creştere. Cînd părinţii nu oferă un model pozitiv de relaţionare, copiii nu vor învăţa metode paşnice de rezolvare a problemelor”.
La finalul dezbaterilor, elevii au adresat întrebări ce ţin de comportamentul inspectorilor de poliţie în privinţa minorilor şi unde pot să se adreseze în cazul dacă apar careva probleme. Copiilor li-a plăcut mult spoturile difuzate ce ţin de violenţa în familie şi au fost foarte emotivi în cea ce se întămplă dacă în familia există violenţă.